SR EN

AFERA INDEKS Osječki profesor optužen za prodavanje ispita tvrdi da nije kriv

Objavljeno: 15. 05. 2018.

UMIROVLJENI profesor osječkog Pravnog fakulteta Srećko Jelinić i njegovi suoptuženici danas su, na početku suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu, ustvrdili da nisu krivi za kupoprodaju ispita u jednom od krakova antikorupcijske afere Indeks.

 

Nakon izjašnjavanja o krivnji i uvodnih govora optužbe i obrane, u sudnici su se počele preslušavati tajne snimke razgovora iz istrage u kojima je, među ostalim, bio ozvučen i Jelinićev profesorski kabinet.

 

U ovom kraku antikorupcijske afere Indeks optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljstvom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela.

 

Među optuženima je i bivši dekan osječkog fakulteta

 

Među njima je i bivši dekan osječkog Pravnog fakulteta Igor Bojanić, koji je još u studenome 2014. sporazumno osuđen na godinu dana rada za opće dobro te kaznu od 200 dnevnih dohodaka. U ranijem krugu nagodio se i direktor Tržnice Osijek Željko Krivić, kojega je Uskok teretio da je s četvoricom predstojnika katedri na osječkom Pravnom fakultetu dogovarao novčane naknade ili druge usluge ako studentima "olakšaju" prolaz na ispitima.

 

Prema optužnici potvrđenoj u studenome 2015., profesori su po ispitu uglavnom dobivali tisuću eura, ali je, prema tvrdnjama tužiteljstva, jedan pristao i da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugrade klima-uređaj i metalna ograda.

 

Jelinić je uz sveučilišnu karijeru radio i u Uredu za suradnju s Haškim sudom, bio je HDZ-ov vijećnik u Osijeku, ali i kandidat za ustavnog suca te Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/afera-indeks-osjecki-profesor-optuzen-za-prodavanje-ispita-tvrdi-da-nije-kriv/1044704.aspx

Dodajte komentar