SR EN

Agencija ocjenjuje fakultete: Za to zapošljavaju i studente, evo kako se prijaviti

Objavljeno: 24. 11. 2021.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila je popis fakulteta koje će ocjenjivati iduće godine. Za to im trebaju i studenti. Raspisali su javni poziv, a za obavljeni posao dobiva se i – honorar.

Agencija za znanost i visoko obrazovanja stožerna je organizacija koja se bavi vanjskim vrednovanjem i osiguravanjem kvalitete u visokom obrazovanju. Jednostavnim rječnikom, stručnjaci iz Agencije s vremena na vrijeme, u točno određenim postupcima, ocjenjuju fakseve i provjeravaju ispunjavaju li sve uvjete za rad. Na temelju svojih saznanja pripremaju izvješće pa resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja predlažu jednu od tri opcije: da nekome faksu daju zeleno svjetlo za nastavak rada; da ih ugase; ili da im uvjetuju određene prilagodbe i poboljšanja kako bi mogli nastaviti s radom. Upravo u tom aspektu Agencija treba pomoć, između ostalog, i studenata.

Trebaju i studente

Među timom stručnjaka koje Agencija upošljava da odu na određeni faks, provedu vrijeme sa zaposlenicima i studentima, pročitaju relevantne dokumente, ispune izvještaj i donesu svoje mišljenje, u svakom se ciklusu akreditacije nalaze različiti ljudi. U prvom redu tu se stručnjaci iz akademske zajednice, zatim gospodarstvenici, a naposljetku i – studenti.

Sve što se od njih traži je da su još uvijek studenti, da imaju izvrsno poznavanje engleskog jezika u govoru i pismu te da ispune posebi obrazac za javni poziv na službenim stranicama Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prijavni obrazac za studente možete pronaći na ovom linku.

Kako su nam rekli iz AZVO-a, studenti su u potpunosti ravnopravni članovi stručnog povjerenstva u postupcima vanjskih vrednovanja te im se, kao i ostalim članovima, isplaćuje naknada. Iznos naknade naveden je u ugovoru koji se potpisuje između Agencije i svakog od članova povjerenstva, a poziv za sudjelovanje je otvoren cijele godine i svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti u bazu.

Ocjenjuju 23 fakulteta

Akreditacija, odnosno ocjenjivanje visokih učilišta, provodit će se kroz iduću godinu, a timovi stručnjaka obići će ukupno 23 različita učilišta. Konkretno, na zagrebačkom će sveučilištu posjetiti Akademijku dramske umjetnosti, Akademiju likovnih umjetnosti, Muzičku Akademiju, Fakultet hrvatskih studija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Medicinski fakultet, Veterinarski fakultet te Stomatološki fakultet.

Što se tiče splitskog sveučilišta, na redu su za akreditaciju Umjetnička akademija, Pravni fakultet, Medicinski fakultet te Sveučilišni odjel zdravstvenih studija. Na osječkom sveučilištu iduće će se godine ocjenjivati Medicinski fakultet te Kineziološki fakultet, a na riječkom Akademija primijenjenih umjetnosti, Medicinski fakultet, Fakultet dentalne medicine te Odjel za biotehnologiju.

Među veleučilištima i visokim školama, tim stručnjaka posjetit će te ocjenjivati zagrebačke Zdravstveno veleučilište te Visoku školuinspekcijski za sigurnost, splitsku Visoku školu za inspekcijski i kadrovski menadžment, Visoko evanđeosko teološko učilište u Osijeku te Visoku poslovnu školu PAR u Rijeci.

Dodajte komentar