SR EN

Austrijska ministrica dala ostavku nakon optužbe za plagiranje

Objavljeno: 13. 01. 2021.

Austrijska ministrica rada, obitelji i mladih objavila je u subotu navečer da daje ostavku godinu dana nakon preuzimanja dužnosti, pošto su se pojavile optužbe da je plagirala nekoliko sveučilišnih radova

Christine Aschbacher, iz konzervativne stranke OVP-a, kao i kancelar Sebastian Kurz, rekla je u priopćenju da se povlači s dužnosti kako bi "zaštitila obitelj", osudivši "neprijateljstvo, političko agitiranje i napade" koji su bili upereni protiv nje s "nepodnošljivom silinom".

Ministrica kojoj je 37 godina, optužena je za "plagiranje, netočne navode i nepoznavanje njemačkog jezika" u svom magistarskom radu iz 2006., piše na blogu stručnjaka specijaliziranog za otkrivanje lažnih sveučilišnih diploma Stefana Webera.

Diplomirala je s ocjenom "vrlo dobar" na Sveučilištu primijenjenih znanosti u Bečkom Novom Mjestu, blizu Beča. Christine Aschbacher je pod paljbom kritika oporbe "odbila" optužbe nazivajući ih "insinuacijama".

Kancelar Kurz koji upravlja zemljom u koaliciji sa Zelenima, rekao je da "poštuje" ministričinu odluku. Afera se događa u trenutku kada vladu optužuju za kaotično upravljanje drugim valom pandemije covida-19. Ime njezina nasljednika znat će se u ponedjeljak, objavio je na Twitteru.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/austrijska-ministrica-dala-ostavku-nakon-optuzbe-za-plagiranje-20210109

Dodajte komentar