SR EN

Damir Bakić protukandidat Damiru Borasu

Objavljeno: 05. 12. 2017.

Uoči novih izbora za vodstvo Sveučilišta u Zagrebu promijenjena su dosadašnja pravila kandidature, za koju je rok 19. prosinca

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu koji od 2014. godine obnaša spomenutu ključnu funkciju, nema namjeru odustati. Dapače, rektor kojeg su mnogi fakulteti, profesori pa i studenti optuživali za netransparentnost rada, ali i brojna zapošljavanja, kao i uništavanje pojedinih fakulteta, spreman je za još jedan mandat i novi krug u vodstvu Sveučilišta.

I dok je posljednji rok da nastavnici Sveučilišta izabrani u znanstveno ili umjetničko-nastavno zvanje 19. prosinca dostave svu potrebnu dokumentaciju i program rada, temeljem raspisanog poziva za dostavu prijedloga za izbor rektora Sveučilišta u Zagrebu, trenutačni rektor Damir Boras poručuje da mu nije bitno koliko će protukandidata imati u novoj borbi za mandat.

– Da, kandidirat ću se za novi mandat, a koliko ću protukandidata imati, nije bitno. To je demokratski postupak na koji se mogu javiti svi oni koji zadovoljavaju uvjete – kazao je rektor zagrebačkog sveučilišta Boras. No, i prije negoli je prava borba za rektorsku fotelju uopće i počela, Damir Boras promijenio je dosadašnja pravila kandidature po kojima kandidati više neće sami tražiti podršku vijeća sastavnica, već će se podrška slati pismeno preko Sveučilišta.

Formirano je i izborno povjerenstvo u novoj rektorskoj utrci od kojih su dvojica članova dekani dvaju fakulteta – Grafičkog i Učiteljskog – na kojima je Boras zaposlen i nakon navršenih 65 godina života.

I dok je sam izbor za rektora otvoren vrlo rano, Borasu će u izboru konkurirati Damir Bakić, profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i član Senata, ujedno brat Nenada Bakića, savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za digitalnu transformaciju i STEM.

Damir Bakić ovih dana, kako sam kaže, priprema svoj program rada Sveučilišta i jasno poručuje – promjene na Sveučilištu moraju se dogoditi.

– Zbog dva sam se razloga odlučio kandidirati za rektora Sveučilišta – to je vlastita motivacija, ali i poticaji s drugih fakulteta koji mi daju podršku. Bio sam aktivan na sjednicama Senata u želji da Sveučilište bude bolje, da ide prema naprijed, a sada je odgovornost na meni da probam i djelovati – kazao je Bakić.

Da se Sveučilište temeljito treba mijenjati, i to na način da se otvori ne samo prema sastavnicama već i prema javnosti prvi su koraci koje bi poduzeo Bakić uspije li u utrci pobijediti Damira Borasa.

– Zadnjih nekoliko godina Sveučilište je stagniralo, nismo se pokrenuli prema boljem ni krenuli naprijed. Mnogo fakulteta, profesora i studenata svoj posao radi odlično, ali Sveučilište u Zagrebu treba energičniji puls i poboljšanje kvalitete – kazao je tako Bakić.

Naime, riječ je o profesoru koji je kao jedini član Senata bio protivnik ukidanja kvota za dvopredmetni studij filozofije na Hrvatskim studijima, a posljednjih je godinu dana bio i jedini koji je od Damira Borasa zahtijevao konkretne odgovore na mnoge sporne odluke i poteze. Bio je uz studente prvi koji je upozoravao na upitnost odluke o promjeni pravnog statusa Hrvatskih studija koju do sada rektor Damir Boras nije riješio. A upravo on u rukama ima cijelu sudbinu Hrvatskih studija – naime, dovoljna je njegova volja da na Senatu donese odluku o osnivanju fakulteta čime Hrvatski studiji konačno mogu nastaviti napredovati, no rektor Boras tvrdi da to nije u njegovoj odgovornosti. Baš suprotno. Takva odluka odgovornost je isključivo rektora Sveučilišta.

https://www.vecernji.hr/vijesti/damir-bakic-protukandidat-damir-boras-sveuciliste-zagreb-1210494

Dodajte komentar