SR EN

Doprinos SANU ravnomernom regionalnom razvoju zemlje

Objavljeno: 08. 02. 2019.

Na jednoj od prvih sednica Izvršnog odbora SANU u ovoj godini, održanoj juče u Nišu, rečeno je da je niški ogranak akademije, od svog osnivanja pre nekoliko godina do danas, ispunio i prevazišao sva očekivanja. Na taj način potvrđena je i želja i namera rukovodstva da Srpska akademija nauka i umetnosti na pravi način doprinese ravnomernom regionalnom razvoju naše zemlje, rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić.

Ne čudi da je u Nišu postignut izuzetno visok učinak, koji je prevazišao očekivanja, budući da se u niškom ogranku SANU takoreći svakodnevno nešto dešava. Održan je veliki broj predavanja iz mnogih oblasti, više značajnih izložbi i drugih događaja, koji su se nizali iz nedelje u nedelju, što omogućava da se aktivnosti u Nišu unaprede da možemo da napravimo korak dalje i sva dešavanja dovedemo na mnogo viši nivo. A to, pored svega drugog, znači da bismo u Nišu mogli da organizujemo i neke od programskih aktivnosti vezane za rad akademije, rekao je akademik Kostić.

Predsednik SANU sa posebnim zadovoljstvom je istakao da je za člana SANU i ogranka u Nišu nedavno izabran prof. dr Vlada Veljković, sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, odnosno da je on prvi akademik koji živi, radi i stvara u sredini koja je van srpskih univerzitetskih centara. Na taj način, rekao je akademik Kostić, jasno je da se širi i intelektualna geografija same akademije.

Kako je posebno naglašeno, najveće zasluge za uspešan rad ogranka SANU u Nišu ima sadašnje rukovodstvo, na čelu sa akademikom Ninoslavom Stojadinovićem, koji je na jučerašnjem skupu posebno istakao da su aktivnosti ogranka u prethodnoj godini bile čak za 40 odsto brojnije i po sadržaju mnogo kvalitetnije.

Sednici u Nišu prisustvovalo je i svih šest redovnih članova SANU iz niškog ogranka akademije.

http://www.politika.rs/sr/clanak/422297/Doprinos-SANU-ravnomernom-regionalnom-razvoju-zemlje

Dodajte komentar