SR EN

Dr Marin Jukić laureat međunarodnog konkursa International Medis Awards 2019.

Objavljeno: 07. 11. 2019.

 

Naziv najboljeg istraživača u farmaciji srednje i jugoistočne Evrope pripao je srpskom istraživaču docentu dr Marinu Jukiću, magistru farmacije sa Fakulteta za farmaciju Univerziteta u Beogradu, koji već drugu godinu zaredom pobeđuje na konkursu „International Medis Awards“ u oblasti farmacije. Njegov naučni rad predstavlja revoluciju u lečenju šizofrenije.

Lani je na konkursu za najbolja istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji dr Jukić pobedio sa istraživanjem o farmakološkom lečenju depresije, a ove godine posvetio se proučavanju lečenja šizofrenije i dokazao da 10 procenata pacijenata sa šizofrenijom nema potreban enzim za metabolizovanje dva najčešća antipsihotika i zato je njihovo lečenje neefikasno, čak može da bude opasno.

- Postoje tehnike molekularne biologije pomoću kojih možemo da prepoznamo li je pacijent u ovoj ranjivoj grupi. Kada bi se takvim pacijentima prepisale manje doze on bi mnogo bolje odreagovao na lek i olakšao tretman bolesti koja je sama po sebi veoma nezgodna. Poznato je da psihijatrijski poremećaji uzrokuju pacijentima i njihovim porodicama mnogo patnji. Zato je svaka pomoć ovim pacijentima veliko dostignuće za zdravstvene stručnjake, a za mene motivacija da nastavim sa istraživanjem ovog područja – rekao je doktor Jukić nakon što je na centralnoj svečanosti u Ljubljani, održanoj 4. novembra, primio nagradu za najboljeg farmaceuta.

Za prestižne istraživačke nagrade u devet oblasti: farmacija, intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, neurologija, reumatologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija ove godine su se sa čak 207 istraživačkih radova takmičili lekari i farmaceuti iz devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

Pored istraživača iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije koji su svoje izvrsne naučne radove objavili u afirmisanim međunarodnim publikacijama sa faktorom uticaja višim od 1,5 na konkursu su se ove godine prvi put okušali i istraživači iz Bugarske.

Priznanja za najbolja istraživačka dostignuća u medicini i farmaciji tokom proteklih šest godina postala su simbol izvrsnosti u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje lekare i farmaceute u regionu koji se pored svakodnevnog kliničkog rada takođe posvećuju istraživanju inovacija u dijagnostici i lečenju.

(Violeta Nedeljković), https://www.blic.rs/vesti/drustvo/farmaceut-iz-srbije-najbolji-u-evropi-dr-marin-jukic-laureat-medunarodnog-konkursa/5kns85c

Dodajte komentar