SR EN

Institut za fiziku prvi institut od nacionalnog značaja

Objavljeno: 12. 02. 2018.

Institut za fiziku u Beogradu je odlukom Vlade postao prvi institut od nacionalnog značaja za Srbiju, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Prema njegovim rečima, Institut je ispunio svih 11 zakonom propisanih uslova kako bi stekao taj status, a Srbija je time dobila novu vrstu istraživačke ustanove gde će se obavljati prioritetna i vrhunska istraživanja.

„Mislim da Institut zaista zaslužuje taj rang, jer o njegovom značaju govori i podatak da se 40 vrhunskih naučnika i istraživača vratilo ovde iz inostranstva”, rekao je Šarčević na konferenciji za novinare.

On je dodao da je Institut jedna od retkih naučnih institucija koja sarađuje sa privredom i da njegov doprinos promociji nauke treba da bude primer drugim institucijama u Srbiji.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović istakao je da je 10 odsto naučne produkcije u Srbiji upravo u tom inistitutu i da je „najveća snaga tog instituta kadrovski potencijal”.

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je novi status Institut dobio zahvaljujući izvrsnosti istraživača i rezultata naučnog rada. „Sada smo dobili jednu ulogu za koju mislimo da nam treba, možemo da razvijamo drugu komponentu a to je da vidimo da li neko želi ono što mi mislimo da možemo da radimo”, kazao je Bogojević.

Kako je dodao, u Institutu za fiziku se „svakako bave naukom, ali vide da to može mnogo da koristi i društvu”. Institut za fiziku osnovan je 1961. godine. Na njemu radi oko 200 istraživača od kojih je 36 odsto u A1 zvanju. (Beta)

Dodajte komentar