SR EN

Institut za molekularnu genetiku dobio novu opremu

Objavljeno: 24. 11. 2022.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu dobio je donaciju četiri uređaja za istraživanje i analizu ljudskih i virusnih genoma i sistem za digitalni PCR koji preciznije meri broj virusnih čestica u uzorcima, saopšteno je iz Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Oprema je vredna 605.000 dolara, a uručio je američki ambasador Kristofer Hil i stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš, „pomoći Institutu da ojača kapacitete Srbije za otkrivanje, lečenje i ublažavanje posledica korona virusa ali i drugih oboljenja iinfekcija”.

„To će omogućiti tačnu dijagnostiku i određivanje adekvatne terapije za pacijente sa COVID-19 i drugim infekcijama, rano prepoznavanje visokorizičnih pacijenata kojima je potrebna bolnička nega i mapiranje posebno osetljivih pojedinaca na osnovu genetskih markera, kao i brži razvoj novih, inovativnih terapija i vakcina”, prenosi Beta.

Resorna ministarka Jelena Begović izjavila je tom prilikom da je Amerika i ovom donacijom „doprinela jačanju naučnih i istraživačkih kapaciteta, pre svega vezanih za trenutnu pandemiju, kao i osnaživanju Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku u okviru Instituta, što će imati uticaja na unapređenje dijagnostike, lečenje drugih bolesti i razvoj novih tehnologija”.

Ambasador Hil je rekao da ne postoji oblast koja je složenija, izazovnija i koja daje više nade za budućnost od biotehnologije i dodao „da će se mnoga vrata otvoriti kao rezultat istraživanja na ovom institutu u budućnosti”.

Prema njegovim rečima, „rezultati tih istraživanja će direktno omogućiti svima nama da živimo duže i zdravije živote”.

Direktorka Instituta Ivana Strahinić je rekla da će nova oprema „omogućiti da se poveća broj analiza ali i da se krene sa uvođenjem novih koje su se do sada radile samo u inostranstvu”.

Donacija je deo 2,75 miliona dolara vrednog projekta „Zajedno protiv COVID”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Srbije.

https://www.politika.rs/sr/clanak/526286/Institut-za-molekularnu-genetiku-dobio-novu-opremu

Dodajte komentar