SR EN

Ispred FPN protest zbog uvredljivih plakata protiv troje predavača (VIDEO)

Objavljeno: 18. 03. 2023.

Ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu održan je protest na kom su učestvovali studenti i zaposleni na fakultetu, nakon što su ispred same ustanove osvanuli plakati sa uvredljivim porukama na račun troje nastavnika. U pitanju su plakati na kojima se nalaze Stefan Surlić, Marko Veković i Jelena Lončar, a uz njihova imena i fotografije nalaze se natpisi "izdajnik", uvredljive poruke, kao i amblem UČK.

Fakultet je, kako je ranije saopšteno, sačinio prijavu i predao je policiji. U saopštenju se navodi da fakultet zahteva od nadležnih organa da neodložno istraže slučaj i "počinioce ovog grubog ataka na njihov ljudski i profesionalni integritet i kazne".

Targetirani nastavnici bili su deo akademske razmene u kojoj je trebalo da učestvuju i njihove kolege sa Filozofskog fakulteta u Prištini, a skup je trebalo je da se održi 16. marta na FPN-u. Međutim, fakultet je dva dana uoči ovog sastanka, bez obrazloženja, u kratkom saopštenju, obavestio javnost da je pomenuti događaj otkazan.

"Zabrinuti smo i nezadovoljni"

Ovom potezu prethodila kampanja na društvenim mrežama u koji su pojednici tvrdili da je FPN "priznao Kosovo", "zabio Srbiji nož u leđa" jer je u najavi ovog sastanka reč "Kosovo" stajala bez zvezdice. Nakon intervencije dekana Dragana Simića ovog fakulteta najava je izmenjena tako što je dodata zvezdica.

Okupljenima ispred fakulteta obratio se dr Dušan Spasojević, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka, koji je rekao da je to što se juče desilo nedopustivo.

- Obraćam se u ime neformalne grupe nastavnika i saradnika koji su izuzetno zabrinuti i nezadovoljni zbog onoga što se desilo, i napada na naše kolege. Ovo je naš pokušaj da iskažemo solidarnost sa Stefanom, Markom i Jelenom. Skup zbog koga su naše kolege targetirane bio je naučni. Mi se ovde bavimo naukom, i u tom procesu mi izučavamo stvari koje nas interesuju, koje nam se sviđaju, koje nam se ne sviđaju... Ali moramo da imamo neku vrstu distance. U tom procesu sarađujemo sa ljudima iz Prištine, Ljubljane, Sarajeva, Moskve, Kijeva... Sa različitih strana. To je jedini način kako možemo da radimo naš posao - dodao je Spasojević a prenosi "Euronjuz Srbija".

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Fakultet politickih nauka, FPN

On je istakao da je skup bio zamišljen kao naučni, i da će kao takav biti i organizovan.

- Da li ovde ili na nekom drugom mestu. Ali, bilo kakav pritisak od strane desničarskih ili radikalnih organizacija, desnice, levice, bilo koga, neće dati rezulata. Nastavićemo da se bavimo onim što najbolje znamo i umemo. Živimo u društvu koje je sve manje tolerantno i nisam siguran da li smo prešli granicu iza koje nema povratka. Jedna od ideja bila je da ovaj skup počne u minut do 12, ali mislim da je to davno prošlo. Nisam siguran koliko je sati, morali smo svi jasnije i ranije da reagujemo, ali verujem da nije kasno - naveo je Spasojević.

Surlić: Nadam se reakciji nadležnih

Jedan od onih čije se ime našlo na plakatu, docent na FPN Stefan Surlić, rekao je za Euronews Srbija da "ne bi ulazio ni u kakve spekulacije" i dodao da se "za sada govori o tome da je reč o nekim desničarskim, ekstremnim organizacijama".

Ipak, Surlić je naveo da "ne bi ništa na tu temu komentarisao dok nadležni organi se ne oglasi i ne utvrde činjenično stanje".

- Ne bih tome pridavao veliki značaj. Naprosto, akademska zajednica je na jedan pravi način reagovala i kolege i mi smo želeli da učestvujemo u jedom skupu gde bismo pozvali kolege iz Prištine i razgovarali i time doprineli dijalogu, akademskoj saradnji, naučnom istraživanju i nastavićemo to da radimo bez obzira i na ovako neprijatne situacije - dodao je on.

Surlić je istakao kako se uzda u reakciju nadležnih institucija i da je to jako važno, jer "ako ne reaguju onda se šalje jedna vrlo loša poruka da svako može sebi da da pravo da etiketira druge, pogotovo predstavnike akademske zajednice i da na neki način pokuša da ih ućutka".

- Ali, kažem, ne bih uopšte hteo to da komentarišem, samo bih se ovom prilikom zahvalio svima onima koji su se javno oglasili, i naravno akademskoj zajednici i FPN, Nacionalnom konventu, kao i MASA i drugima koji su izdali saopštenja i jasno osudili takav čin - naveo je Surlić.

"Nastavak kampanje mržnje"

Pored toga što je fakultet od tužilaštva i policije zatražio da istraže slučaj i kazne počinioce, ovim povodom oglasile su se i brojne opozicione stranke, pojedinci i organizacije, koje osuđuju ono što nazivaju "napadom, crtanjem meta i zatrašivanjem".

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji poručio je da je neprihvatljiva svaka vrsta napada na slobodu izražavanja društveno aktivnih pojedinaca i upozorio da, kako je navedeno u saopštenju, normalizacija takvog ponašanja može dovesti do posledica po njihovu bezbednost.

Reagujući plakate koji su se pojavili na banderama jer su nastavnici, kako se navodi, "hteli da razgovaraju sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Prištine", Nacionalni konvent istakao je da "očekuje jasnu reakciju nadležnog tužilaštva, kako bi se pronašli oni koji misle da mogu da proganjaju pojedince zbog njihovog javnog delovanja i zalaganja za ravnopravnost".

https://www.blic.rs/vesti/politika/ispred-fpn-protest-zbog-uvredljivih-plakata-protiv-troje-predavaca-video/krz3heh

Dodajte komentar