SR EN

Ivanka Popović jedini kandidat za rektora Beogradskog univerziteta

Objavljeno: 16. 05. 2018.

Senat Univerziteta u Beogradu danas je prof. dr Ivanki Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dao podršku za kandidata za novog rektora najstarijeg univerziteta u Srbiji.

Odluku Senata treba da potvrdi Savet Univerziteta na sednici zakazanoj za 28. maj.

Njeni protivkandidati, prof. dr Miloš Nedeljković i prof. dr Aleksandar Lipkovski, nisu dobili potreban broj glasova za drugi krug glasanja.

Da bi kandidati prošli u naredni krug neophodno je bilo da dobiju podršku više od jedne trećine članova Senata, odnosno da dobiju najmanje 16 glasova.

Profesorka Popović, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, dobila je na današnjoj sednici Senata podršku 26 članova, dva glasa je dobio prof. Nedeljković i 15 glasova prof. Lipkovski.

Kandidati su prethodno dobili neophodnu podršku fakulteta i instituta i u tom prvom krugu fakulteti su mogli da daju podršku svim kandidatima, dok se na Senatu glasa tajno, samo za jednog kandidata.

Prof. Popović nakon glasanja zahvalila se svim fakultetima i institutima koji su podržali njenu kandidaturu i rekla da će, ukoliko Savet podrži njenu kandidaturu, učiniti rad univerziteta transparentnijim i dinamičnijim.

„Prioriteti će biti transparentnost u radu, preispitivanje bolonjskog postupka i da napravimo dugoročnu strategiju razvoja univerziteta”, naglasila je ona.

Novi rektor i četiri prorektora koji budu izabrani na sednici Saveta, preuzimaju dužnost od 1. oktobra, a mandat im traje tri akademske godine. 

http://www.politika.rs/sr/clanak/403846/Ivanka-Popovic-jedini-kandidat-za-rektora-Beogradskog-univerziteta

Dodajte komentar