SR EN

Kipar: Nema sankcija na znanje

Objavljeno: 09. 08. 2018.

Razvijen i kvalitetan sistem visokog obrazovanja sa univerzitetima čije su diplome priznate i cenjene svuda u svetu neočekivan je na teritoriji čiju nezavisnost svet ne priznaje.

To je samo jedna od ironičnih posledica političke situacije na severnom Kipru.

Na severu Kipra izuzetno su ponosni na znanje i stručnjake koji se obrazuju u okviru čak 17 različitih univerzitetskih centara, ističući ovo kao jedno od svojih najvećih bogatstava, bez obzira na to što ono ostaje u senci decenijskog neslaganja i tenzija.

Među tih 17 univerziteta nalaze se Istočno-mediteranski univerzitet (EMU), Bliskoistočni univerzitet (NEU), Evropski univerzitet Lefke (EUL), Girne američki univerzitet (GAU), Kiparski internacionalni univerzitet (CIU), Srednjeistočni tehnički univerzitet – Severni Kipar kampus (METU-NCC), Istanbulski tehnički univerzitet – Severni Kipar kampus (ITU-NCC), Univerzitet mediteranskih Karpasije (AKUN), Kirenijski univerzitet (UK), Američki univerzitet Kipra (AUC), Kiparski univerzitet društvenih nauka (KISBU), Kiparski naučni univerzitet (CSU), Kiparski univerzitet zdravlja i društvenih nauka (KISBU), Finalni internacionalni univerzitet (FIU), Univerzitet Siti Ajlend, (UCI) i Kiparski Bahčešehir univerzitet. Postoji i univerzitet Anadolija kao jedini koji nema nastavu na engleskom jeziku.

Svih ovih 17 univerziteta smešteno je na teritoriji od samo 3.300 kilometara kvadratnih, gde živi oko 313.000 stanovnika. Ovi univerziteti zajedno godišnje imaju u proseku oko čak 100.000 studenata. Iako zemlja ima visok procenat visokoobrazovanih, većina, odnosno oko 90 odsto, studenata su stranci.

Već prvi pogled na nazive univerziteta otkriva dosta o multikulturalnosti obrazovanja na ostrvu i otvorenosti prema strancima. Dakle, studentski život na severnom Kipru, uprkos političkoj zatvorenosti, zapravo je vrlo otvoren, moderan i nudi puno mogućnosti. Iako se nepriznata Turska Republika Severni Kipar (TRNC) nalazi pod sankcijama zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti, uvoz i izvoz znanja sa ovih univerziteta u stvari je u najvećoj ekspanziji.

Nijedna država međunarodne zajednice, osim Turske, ne priznaje nezavisnost Severnog Kipra, ali to ne sprečava studente iz 110 različitih zemalja da baš ovde počinju da grade svoje karijere. Od njih ukupno 100.000 oko 50.000 je iz Turske, ali oko 31.000 su studenti iz svih drugih zemalja. Osim bliskoistočnih zemalja, želja za znanjem ovde je okupila i one iz Nigerije u velikom procentu, a i iz drugih afričkih zemalja, a ima ih dosta i iz Velike Britanije. To je i očekivano s obzirom na istorijske veze – Ujedinjeno Kraljevstvo držalo je ceo Kipar kao jedan od svojih protektorata, a zatim i koloniju do 1960. godine, a i dalje ima vojne baze na podeljenom ostrvu.

Svi ovi mladi ljudi privučeni su na univerzitete Severnog Kipra, osim zbog visokog kvaliteta obrazovanja i diploma priznatih svuda u svetu i mogućnosti da svu nastavu slušaju na engleskom jeziku, zbog povoljnih školarina i cena smeštaja u kampusima, blizine mora i opuštenog mediteranskog stila života.

Svi univerziteti su članice Evropske asocijacije univerziteta (EUA), Međunarodne asocijacije univerziteta (IUA) i Federacije Univerziteta Islamskog sveta (FIUW). TRNC je članica posmatrač Islamske obrazovne, naučne i kulturne organizacije (ISESCO), kao jedne od najvažnijih institucija Organizacije islamske saradnje (OIC). Svi univerziteti u državi imaju akreditaciju Saveta za visoko obrazovanje TRNC-a, kao i Saveta za visoko obrazovanje Republike Turske, a vlada TRNC je kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva zacrtala podršku razvoju visokog obrazovanja.

https://www.danas.rs/zivot/kipar-2-nema-sankcija-na-znanje/

Dodajte komentar