SR EN

Na koju dužnost je izabran Srđa Popović?

Objavljeno: 16. 04. 2018.

 

Vest da je osnivač organizacije "Kanvas" Srđa Popović preuzeo dužnost rektora na najstarijem škotskom Univerzitetu Sent Endruz uzburkala je javnost, ali najviše zbog toga što "Kanvas" nigde u saopštenju nije "eksplicitno naveo" da Popovićeva funkcija ne podrazumeva rukovođenje Univerzitetom, piše list "Politika".

Kako se navodi, njegova rektorska funkcija podrazumeva rukovođenje Univerzitetskim sudom - upravljačkim telom te visokoškolske ustanove odgovornim za strateško planiranje, menadžment, resurse, univerzitetsku imovinu i prihode, koje može čak i da revidira odluke Senata kao vrhovnog univerzitetskog organa.

List navodi da je sve to taksativno objašnjeno na sajtu Sent Endruza, gde se jasno navodi da rektorske nadležnosti i vrh univerzitetske hijerarhije dele dve funkcije.

Prva funkcija objedinjuje zvanja "direktor" i "vicekancelar" i ima nadležnosti izvršnog rukovodioca i najpribližnija je našem značenju termina "rektor", a na toj poziciji se trenutno nalazi profesorka Sali Mapstoun, koja je doktorirala književnost na Oksfordu, u čiji delokrug spada kompletan rad Univerziteta i predsedavanje Senatom.

Druga najvažnija funkcija je, piše Politika, "kancelar", koja je i doživotna funkcija i trenutno je obavlja lord Menzis Kempbel od Pitenvima, inače poslanik Doma lordova u Londonu, koji se decenijama bavi politikom kao pripadnik tabora britanskih liberalnih demokrata.

Lord Kempbel je nominalno zvanični rukovodilac Univerziteta, a zadužen je, između ostalog za javna pitanja i dodelu diploma, predsedavanjem predsedava Generalnom skupštinom Univerziteta i imenovanjem pomoćnika Univerzitetskog suda.

Rektor je treća funkcija u hijerarhiji koja, osim predsedavanja sudom, "zastupa studentske organe na lokalnom i nacionalnom nivou".

Otuda verovatno i navodi sa sajta "Kanvasa" da će Popović na ovoj dužnosti imati i neformalnu, sabornu ulogu za studente, navodi "Politika".

Organizacija je saopštila i da je Popović prilikom preuzimanja dužnosti izjavio da je ponosan i počastvovan da služi kao glas i snaga studenata Sent Endruza, da je spreman da u toku svog mandata osluškuje studente i njihove inicijative preusmeri u konkretnu akciju, kao i da će njegov cilj biti da osnaži akademce da tu poziciju iskoriste u svom najboljem interesu.

Do ove nepreciznosti, osim terminološke različitosti, dovelo je "zgodno prećutkivanje i zabašurivanje" pravnih nadležnosti koje će Popović imati na pomenutoj dužnosti, piše "Politika" i navodi da su te informacije mediji "prosto preneli".

"Da li je i način na koji je 'Kanvas' objavio ovu informaciju bio 'kreativna taktika', propust da se precizira nešto što članovi ove NVO podrazumevaju ili možda postoji problem sa prevodom sa engleskog jezika, pokušali smo da saznamo i od ove organizacije. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore na mejlove koje smo im poslali", piše list.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/na-koju-duznost-je-izabran-srdja-popovic_909800.html

Dodajte komentar