SR EN

NEČUVENO Profesor sa Zukorlićevog neakreditovanog univerziteta izabran u Nacionalno telo za akreditaciju fakulteta

Objavljeno: 14. 04. 2018.

Refik Šećibović, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru koji već 10 godina nema akreditaciju, imenovan je za člana Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju! Da paradoks bude još veći, na tu poziciju predložilo ga je Ministarstvo prosvete.

Nakon imenovanja Muamera Zukorlića, predsednika Saveta Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, za predsednika Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije, na visoku funkciju u obrazovanju dolazi još jedan zaposleni sa tog neakreditovanog univerziteta. Kako saznaje "Blic", Vlada Srbije je 5. aprila imenovala Refika Šećibovića za člana Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju.

Kako je moguće da nadležno ministarstvo na tako važnu funkciju u akreditacionom telu postavi profesora sa univerziteta koji čitavu deceniju radi bez akreditacije?

Mada u odluci Vlade stoji da je angažovan ispred Univerziteta u Novom Pazaru, u Ministarstvu prosvete navode za "Blic" da na njihovu odluku to nije uticalo, već "njegova bogata radna biografija".

- Bio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu 20 godina. Radio je i na nekoliko visokoškolskih ustanova u Srbiji i regionu, a bio je i pomoćnik ministar prosvete i sporta u Vladi Srbije - kažu u kabinetu Mladena Šarčevića.

Šećibović: Nije nelogično da me angažuju

I Šećibović, koji na Zukorlićevom univerzitetu radi kao profesor i vodi Centar za izuzetnost, u izjavi za "Blic" navodi da je angažovan zbog svoje stručnosti.

- Međutim, želim da istaknem da sam sam tražio da radim na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. To što je njima rađeno sa akreditacijom je bio teror grupe ljudi koji su pokušavali da reketiraju - odgovara on.

On navodi da nije negočino što je u telo za akreditaciju angažovan neko ko radi na neakreditovanom univerzitetu.

- Zašto bi bilo nelogično? Nigde u zakonu ne piše da u akreditacionom telu ne mogu da rade i oni koji su zaposleni na neakreditovanom univerzitetu - kaže Šećibović.

Zukorlić: Konačno odlazi oligarhija koja nas je opstruisala

Muamer Zukorlić izjavio je za "Blic" da ne zna da li Šećibović radi na njegovom univerzitetu.

- Bio je prorektor, ali je to mesto ukinuto. Ne znam da li je profesor. Mogu samo da kažem da je on stručnjak broj jedan u oblasti obrazovanja i poznavanja svih propisa, a to što je postavljen u Nacionalno telo za akreditaciju nema veze sa Univerzitetom u Novom Pazaru, već sa njegovom stručnošću - ističe Zukorlić, kome je Šećibović inače bio u komisiji kada je branio svoj doktorski rad.

FOTO: M. ĐOKOVIĆ / RAS SRBIJA

Muamer Zukorlić

Ovaj poslanik u Skupštini Srbije veruje da će njegov univerzitet uskoro biti akreditovan, a nakon kadrovskih promena koje će uslediti telima koja odlučuju o tome.

- Više puta sam rekao da će naš univerzitet biti akreditovan, ne zbog imenovanja Šećibovića, već zato što odlazi oligarhija koja ga je tendenciozno opstruisala - kaže Zukorlić.

Nekadašnje članove Komisije za akreditaciju ne čudi odluka Vlade da angažuje nekog sa neakreditovanog univerziteta.

- O tome odlučuje Vlada. Zašto bi nas ovo čudilo?! Pa, Zukorlić je predsednik Odbora za obrazovanje u Skupštini Srbije - ukazuje u izjavi za "Blic" Endre Pap, bivši predsednik Komisije za akreditaciju.

O akreditaciji univerziteta inače odlučuju Komisija i direktor (po novim propisima), dok UO Nacionalnog tela za akreditaciju kontroliše njihov rad.

Zašto Zukorlićev univerzitet nije akreditovan?

U oktobru 2016. godine Nacionalni savet za visoko obrazovanje je jednoglasno odlučio da Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru ne može da upisuje studente ni na jedan od 17 studijskih programa na osnovnim, masters i doktorskim studijama, osim za engleski jezik.

Tom univerzitetu se između ostalog zameralo što jedan isti profesor predaje i na informatici, ekonomiji, pravu, pedagogiji i psihologiji, jedan direktor državne uprave u Crnoj Gori je u Novom Pazaru zaposlen sa 100 odsto norme, u kartonima nastavnika su pronađeni slučajevi da je profesor magistrirao i doktorirao u roku od mesec i po dana...

Problematičan je bio i način na koji su se profesori birali u redovno zvanje. Naime, jedna profesorka je izabrana za redovnog, a bila je istovremeno u sopstvenoj komisiji za izbor. Ipak, Zukorlićev univerzitet i dalje radi i upisuje studente.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/necuveno-profesor-sa-zukorlicevog-neakreditovanog-univerziteta-izabran-u-nacionalno/yle2yvr

Dodajte komentar