SR EN

Nemački univerzitet nudi „bespovratnu stipendiju“ za najboljeg neradnika

Objavljeno: 07. 09. 2020.

Univerzitet umetnosti u Hamburgu pokreće projekat u cilju proučavanja vrednosnog sistema društva u pogledu uspeštnosti i održivog razvoja, tako što nudi bespovratnu stipendiju za najvećeg „neradnika“.

Univerzitet umetnosti u Hamburgu je objavio konkurs za dodelu tri stipendije u iznosu od 1.600 evra kandidatima iz cele Nemačke. Podnosioci zahteva mogu da dostave anonimne prijave do 15. septembra, ali će moradi da dokažu komisiji da je njihova odluka da budu „aktivni neradnici“ dovoljno ubedljiva ili relevantna.

 

Zvuči primamljivo, ali nije lako ne raditi baš ništa

 

Podnosioci prijave treba da odgovore na samo četiri pitanja: Šta ne želite da radite? Koliko dugo nameravate da ne radite ništa? Zašto je važno da se ne radi ništa posebno? Zašto ste vi prava osoba koja ne treba ništa da radi?

„Ne raditi ništa nije lako“, kaže Fridrih fon Boris, arhitekta i dizajner koji je osmislio ovaj program. „Želimo da se usredsredimo na aktivnu neaktivnost. Ako kažete da se nedelju dana nećete ni pomeriti, onda je to impresivno. Ukoliko predložite da se nećete ni pomerati, niti razmišljati, to će biti još bolje“.

 

Sve prijave će biti deo izložbe

Ideja koja stoji iza ovog projekta nastala je iz debate o naizgled suprotstavljenim vrednosnim normama koje društvo promoviše – s jedne strane se zagovara održivost, a istovremeno vrednuje samo uspeh, dodaje Fon Boris. „Ova stipendija nije šala, već eksperiment sa ozbiljnim namerama – kako da društvo koje je oslonjeno samo na postignuće i uspeh okrenete naglavačke?“

Novčani iznos stipendije će biti isplaćen tek pošto kandidat preda „izveštaj o iskustvu tokom nerada“ do sredine januara 2021. godine, mada Fon Boris dodaje da stipendija nije uslovljena i da oni koji ne ispune svoje obećanje o neradu neće biti kažnjeni.

Podnosioci zahteva sami mogu da odrede dužinu neaktivnosti. „Ako kažete da nećete spavati, zna se da to možete izdržati samo nekoliko dana. Ali ako kažete da nećete ići u kupovinu, to biste mogli da izdržite mnogo duže“, napominje Fon Boris.

Sve prijave će biti deo izložbe pod nazivom Škola nekonvencionalnosti: ka boljem životu koja će u novembru biti otvorena na Univerzitetu u Hamburgu. Izložba će pokušati da da odgovor na pitanje „Čega mogu da se odreknem da bi moj život imao manje negativnih posledica na živote drugih?

https://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/zanimljivosti/4055383/univerzitet-hamburg-stipendija-za-nerad.html

Dodajte komentar