SR EN

NOVI ČIN U FILOLOŠKOJ DRAMI Profesori organizovali protestni skup protiv bahate dekanke

Objavljeno: 29. 06. 2020.

Na Filološkom fakultetu u petak, 26. juna, održan je protestni skup u vreme kada je bila najavljena, pa otkazana, regularna sednica Naučno-nastavnog veća. Umesto regularne sednice, kakvu su imali drugi fakulteti Univerziteta u Beogradu ove nedelje, i kakva je proporučena u saopštenju Univerziteta u Beogradu, prof. Ljiljana Marković, v. d. dekana, zakazuje opet elektronsku sednicu.

- Pošto je prof. Marković od Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu dobila javnu opomenu između ostalog zbog falsifikovanje upravo odluke Naučno-nastavnog veća, na fakultetu nema poverenja u njeno organizovanje elektronske sednice, zbog mogućih manipulacija i novih pokušaja falsifikovanja koji su kada je ona u pitanju, izvesni - kažu profesori Filološkog fakulteta.

Na skupu je ponovo tražena ostavka v. d. dekanskog kolegijuma zbog celokupne situacije u kojoj se nalazi fakultet od 29. maja prošle godine, kada je veliki broj profesora napustio sednicu Naučno-nastavnog veća nakon što prof. Marković nije dozvolila tajno glasanje za dekana.. Prof. Marković je u to vreme bila odbornik u Gradskoj skupštini, što je funkcija nespojiva sa funkcijom dekana prema Statutu Univerziteta u Beogradu. Sa tog mesta je odstupila tek kada je dobila dopis od rektorke prof. dr Ivanke Popović, u kojem se pozvala na poštovanje propisa Univerziteta.

- Fakultet se nalazi u stanju potpunog pravnog kolapsa. Čeka se na glasanje za sve komisije fakulteta, koje je na poslednjoj redovnoj sednici Naučno-nastavnog veća održanoj 29. januara, najavljeno za početak februara. Među tim komisijama, nalazi se i Staturna, čije se rekonstituisanje tražilo prošlog leta, a na koje je prof. Marković pristala tek kada je dobila naznake sa univerziteta da će Odbor za statutarna pitanja doneti mišljenje da je, ako u Statutu fakulteta stoji da se komisije biraju na 3 godine, istekao rok komisiji koja je osnovana 2011. godine. Samo za dokazivanje te činjenice bilo je potrebno skoro godinu dana - navodi se u saopštenju profesora.

Od nastavnika i saradnika se očekuje da glasaju za sporne tačke bez uvida u celokupnu dokumentaciju.

- Kolege se osećaju primoranim da glasaju za izbore i doktorske disertacije, jer zbog neodržavanja sednica u toku školske 2019-2020. godine mnoge kolege čekaju unapređenja, mnoge kolege čekaju na odbrane disertacija više od 6 meseci. Koristeći tu situaciju, v.d. Marković pokušava da provuče sporne slučajeve, koji kroz regularnu sednicu nikada ne bi prošli, još je jedan od zaključaka sa jučerašnjeg skupa - zaključuju.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/novi-cin-u-filoloskoj-drami-profesori-organizovali-protestni-skup-protiv-bahate/zjml0dx

Dodajte komentar