SR EN

Oblast prehrambenih tehnologija u svetskom univerzitetskom vrhu

Objavljeno: 09. 08. 2018.

U okviru rangiranja po naučnim oblastima, na čuvenoj Šangajskoj listi, srpski fakulteti dobro su se rangirali i u rudarstvu i inženjerstvu metala, metalurškom inženjerstvu, fizici, matematici, hemijskom inženjerstvu, ali prvi put i u društvenim naukama

Univerzitet u Beogradu ove godine je zablistao na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta zauzevši veoma visoku 43. poziciju u oblasti prehrambenih tehnologija, od 500 rangiranih visokoškolskih ustanova. Zasluge za to svakako treba pripisati Odseku za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta.

Iako će kompletna Šangajska lista najboljih svetskih univerziteta biti objavljena 15. avgusta, Univerzitet u Beogradu je ostvario dobar plasman u okviru rangiranja po naučnim oblastima. Od 54 naučna polja našao se na 27 rang-lista i time popravio svoj prošlogodišnji plasman, kada je rangiran u 18 naučnih oblasti. Inače, na listi se našlo više od 4.000 univerziteta u pet oblasti: prirodne, tehničke, medicinske, društvene i bionauke. One su dalje podeljene u posebna naučna polja.

Visok plasman Univerzitet u Beogradu je zadržao u rudarstvu i inženjerstvu metala, gde se nalazi od 76. do 100. mesta. U oblasti metalurškog inženjerstva zauzima od 101. do 150. mesta.

Kada je o prirodno-matematičkim naukama reč, BU je imao visok plasman u fizici (od 151. do 200. mesta), matematici (201. do 300. mesta), hemiji, u oblasti meteorologije, biologiji, poljoprivredi i veterini. Slična je situacija i sa medicinskim naukama, stomatologijom, farmacijom, javnim zdravljem, kliničkom medicinom. Dobar plasman BU je ostvario u tehničkim naukama, a ove godine se prvi put našao na dve rang-liste u oblasti društvenih nauka: psihologije i obrazovanja.

Prof. dr Ivanka Popović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju i novoizabrani rektor BU, tim povodom je za naš list kratko prokomentarisala da je zadovoljna jer se kvalitet BU prepoznaje u sve većem broju oblasti, a naročito u društvenim naukama, u okviru kojih prošle godine nismo rangirani.

Prof. dr Sofija Pekić Kvori, nekadašnji dekan Poljoprivrednog fakulteta, izjavila je za naš list da je ovogodišnje rangiranje dokaz da rad i kvalitet njenih kolega ipak neko vrednuje.

– Kada je reč o nastavi na Odseku za prehrambenu tehnologiju našeg fakulteta govorimo o izuzetno kvalitetnim predavanjima i vežbama. To mogu odgovorno da tvrdim i kao jedan od bivših članova Komisije za akreditaciju. Pri našem fakultetu postoji i Institut za prehrambene tehnologije, koji je visoko rangiran po broju objavljenih naučnih radova – istakla je dr Pekić Kvori.

Inače, na Poljoprivrednom fakultetu će biti organizovan drugi upisni rok, a na Odseku za prehrambenu tehnologiju ostalo je još 91 slobodno mesto za samofinansirajuće studente.

Na upravo objavljenoj Šangajskoj listi po naučnim oblastima, rangirana su još tri srpska univerziteta. Reč je o univerzitetima u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Univerzitet u Kragujevcu rangiran je u oblasti matematike, Nišlije iz matematike i hemijskog inženjerstva, a Univerzitet u Novom Sadu u oblasti prehrambene tehnologije, hemijskog inženjerstva i veterinarskim naukama.

Šangajska lista, koju od 2003. godine objavljuje Univerzitet „Ciao Tong” iz Šangaja, jedna je od najuticajnijih lista koje rangiraju najbolje univerzitete u svetu. Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalih su: broj dobitnika Nobelovih nagrada, Fildsovih medalja, broj i kvalitet naučnih radova. Na ovoj listi je pozicionirano samo dva odsto svetskih univerziteta.

Najbolje su rangirani univerziteti iz SAD, jer su prvoplasirani u čak 35 užih naučnih oblasti. Sledi devet univerziteta iz Kine i tri iz Holandije. Najuspešniji univerzitet je američki Harvard, koji je najbolji u čak 17 oblasti.

http://www.politika.rs/sr/clanak/408833/Oblast-prehrambenih-tehnologija-u-svetskom-univerzitetskom-vrhu

Dodajte komentar