SR EN

Očekujem da rektor preuzme odgovornost u vezi s Hrvatskim studijima

Objavljeno: 10. 02. 2018.

'Očekujem da rektor, koji je direktno nadležan Hrvatskim studijima, s obzirom na to da oni nemaju pravnu osobnost, preuzme svoju odgovornost i stvarno postupa'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u četvrtak, odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na Hrvatskim studijima, kako rektor mora preuzeti odgovornost i osigurati studentima i profesorima Hrvatskih studija pravnu sigurnost i zaštitu, kao i rad unormalnim uvjetima.

"Očekujem da rektor, koji je direktno nadležan Hrvatskim studijima, s obzirom na to da oni nemaju pravnu osobnost, preuzme svoju odgovornost i stvarno postupa, ne samo u skladu sa statutom i zakonom, nego i na način da studenti koji studiraju na Hrvatskim studijima i profesori koji tamo rade imaju, ne samo pravnu sigurnost i pravnu zaštitu, nego i da mogu raditi u normalnim uvjetima. Ja bih rekla da je to prva i osnovna zadaća rektora", rekla je ministrica novinarima ispred Banskih dvora. Na pitanje novinara može li se to očekivati od rektora Borasa, Divjak je odgovorila kako se to "mora očekivati od svakog rektora".

"Tko god je rektor i tko god je član Senata mora tu vrstu odgovornosti preuzeti i u skladu s time djelovati", dodala je Divjak. U četvrtak je u Sindikalnom domu održana konferencija za novinare s koje je upućen zahtjev za smjenom privremene uprave Hrvatskih studija jer smatraju da privremeno tijelo nije ispunilo ni jednu pravnu zadaću zbog koje je imenovano, te da je na Hrvatskim studijima zavladao kaos.

Skupina nastavnika Hrvatskih studija pismom je rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa upozorila na pravni vakuum koji je nastao istekom mandata privremenim tijelima Hrvatskih studija osnovanim odlukomSenata Sveučilišta u Zagrebu od siječnja prošle godine radi provođenja promjene statusa Hrvatskih studija iz Sveučilišnog centra u Sveučilišni odjel te ga pozvala da odmah zajednički ustroje stalna tijela te sveučilišne sastavnice.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da nakon 18. siječnja na Hrvatskim studijima nije nastupila pravna praznina, jer po njemu, Znanstveno-nastavno vijeće nije trajno, ali nije ni ograničeno samo na godinu dana.

https://www.vecernji.hr/vijesti/divjak-hrvatski-studiji-rektor-boras-1225164

Dodajte komentar