SR EN

„Одлив мозгова": Колико у еврима кошта одлазак младих из региона

Objavljeno: 17. 10. 2019.

У једном коферу уложено у образовање, у другом будућа вредност која никад неће бити створена у матичној земљи - наука је израчунала колико све то вреди.

Када један млад човек одлучи да напусти земљу у којој се родио, одрастао и школовао, у коферу са собом носи и део будућности те земље, али и оно што је у њега до тада уложено.

Истраживање „Трошкови емиграције младих&qуот; спроведено је да би се показало колико земље у региону кошта одлазак младих људи.

„Свесни смо да се одлазак младих људи не може само новчано квантификовати, али важно је било да покажемо колико те земље и друштва губе одласком једног младог човека&qуот;, каже за ББЦ на српском истраживач Института за развој и иновације (ИРИ) Ненад Јевтовић.

Он додаје да је циљ био да се препознају и позитивни и негативни ефекти емиграције.

Истраживање у Србији, Црној Гори, Северној Македонији и Албанији спроведено је уз подршку Вестминстерске фондације за демократију.

1. Губитак друштвеног производа

О бруто друштвеном производу (БДП) врло радо говоре економски стручњаци, али и политичари - посебно када процене да би им одговарало да се похвале извесном стопом његовог раста.

Управо БДП на посебном је удару када из једне земље одлазе млади људи јер та вредност представља све оно што појединци у једном друштву створе за годину дана.

„Млади људи одласком не стварају више у сопственој земљи, него у оној у коју су отишли.

У друштву из којег су отишли, неће бити оних који ће му доприносити&qуот;, каже Јевтовић.

По човеку који оде, у региону највише губе Црна Гора и Србија, а нешто мање Северна Македонија и Албанија - све то због општег нивоа БДП-а у тим земљама.

Међутим, штета се не завршава ту - када су млади људи у питању, она је дуготрајна.

„Ми очекујемо од младих људи да буду они који ће подићи ниво друштвеног производа, а ви не губите само актуелни просек већ заправо оног ко тај просек може да унапреди&qуот;, закључује истраживач ИРИ-ја.

2. Трошкови образовања

Осим будућег изгубљеног доприноса друштвеном производу, млад човек у емиграцију са собом носи и оно што је у њега до тада уложено.

„И земља и породице инвестирају у образовање - све док млад човек не напусти земљу, то је инвестиција.

Али када је напусти, то постаје трошак&qуот;, каже Јевтовић.

Овај трошак највиши је у Србији, пре свега због општег нивоа цена, плата у образовању.

Нешто је мањи трошак Црне Горе и Северне Македоније, док је овај губитак у Албанији најмањи - због најнижих улагања у образовање.

Када се упореде износи колико земље Балкана улажу у образовање, а колико се за исту сврху издваја у Немачкој, долази се до закључка да земље у које одлазе млади људи добијају стручњаке и десет пута „јефтиније&qуот; од оних које саме образују.

„Сасвим је разумљиво зашто је за Немачку исплативо да добија младе и образоване људе са Балкана по нижим ценама.

Боље је увозити сјајан, квалитетан производ него га правити у сопственој земљи по изузетно високим ценама&qуот;, указује истраживач ИРИ-ја.

3. Позитивни ефекти - дознаке

Део новца из дијаспоре на крају се ипак врати у матицу - емигранти неретко шаљу део своје зараде породици која је остала код куће.

„Уколико бисмо само посматрали укупне бројке, могли бисмо да закључимо да дознаке могу делимично да надокнаде губитак због одласка младих људи&qуот;, каже Ненад Јевтовић.

Ипак, до потпуно другачијих закључака долази се када се погледају подаци за шта се користи новац који стигне из иностранства.

„Не можемо будући развој заснивати на дознакама јер само један до три одсто дознака годишње одлази у инвестиције.

Готово комплетан новац одлази у потрошњу или некретнине - људи из емиграције шаљу новац да би породице преживеле или се купују станови и граде куће&qуот;, наводи Јевтовић разлоге зашто је балкански сан о финансирању из иностранства на дуге стазе неодржив.

https://naslovi.net/cir/2019-10-17/bbc-news/odliv-mozgova-koliko-u-evrima-kosta-odlazak-mladih-iz-regiona/24310834

Dodajte komentar