SR EN

Onlajn ispiti samo ako fakulteti za to imaju akreditaciju

Objavljeno: 20. 03. 2020.

Samo fakulteti koji imaju akreditovane programe za učenje na daljinu mogu da organizuju i ispite na daljinu, dok ostale visokoškolske ustanove to ne mogu, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Tanjug rekao da Zakon o visokom obrazovanju jasno kaže da fakulteti koji nemaju akreditovane programe učenja na daljinu ispite moraju da organizuju u sedištu visokoškolske ustanove.

"Imamo zahteve od pojedinih privatnih fakulteta da organizuju ispite da daljinu. To je lov u mutnom i to je davanje nekih privilegija", naglasio je ministar.

Ističe da će Ministarstvo prosvete dati sugestiju fakultetima da studenti mogu da rade kolokvijume onlajn, delove ispita. To sve može da utiče na konačnu ocenu kada se organizuju ispiti na fakultetima.

Akademcima će, kako kaže Šarčević, najverovatnije biti pomeren aprilski rok, ali će imati dovoljno rokova kada fakulteti počnu sa radom.

Ministar će danas dobiti kompletnu analizu kako su fakulteti organizovali onlajn nastavu.

"Znamo modele koje koriste, uključili smo studentske organizacije, redovno se čujemo sa svim rektorima, sa predstavnicima KONUS-a", naveo je ministar.

Kako kaže, prati se i rad istraživača, jer je ogroman broj njih prešao da radi od kuće.

Takođe, mnogi već imaju ideje da se preko Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost pokrenu teme za istraživanja u oblasti virusologije.

http://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/obrazovanje/onlajn-ispiti-samo-ako-fakulteti-za-to-imaju-akreditaciju_1104773.html

Dodajte komentar