SR EN

Ostanak mladih stručnjaka u Srbiji: Kvalitetnija i bolje plaćena mesta jedini način

Objavljeno: 02. 09. 2017.

Stipendijama, ali i ponudom kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mesta, država će nastojati da zadrži mlade stručnjake - informatičare, fizičare, matematičare kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

"Radićemo mnogo na stipendijama, a i sa kompanijama, i radićemo da se na portalu ''Dositej'' vidi koji to fakulteti školuju đake i studente koji se mogu lako zaposliti, a onda ćemo početi stipendije da dajemo ne samo na prvoj, nego i na trećoj godini", rekao je Šarčević odgovarajući na pitanja novinara.

Među idejama je, kaže, da se radi na konceptu školovanja stranih državljanja u Srbiji, jer je naša zemlja nekad bila zanimljiva za školovanje stranaca.

"I moramo ponuditi kvalitetnija i bolje plaćena radna mesta, to je jedini odgovor", podvukao je Šarčević.

Upravo zbog toga, dodaje, nadležni insistiraju da se podstiče dolazak IT kompanija kao i na razvoju domaćih kompanija iz te oblasti.

Naš čovek će, kaže, ako mu se ponudi plata veća od 1.000 evra razmisliti o tome da ne ide, jer su mu ovde i porodica, prijatelji, dok su mu u inostranstvu, i ako dobije duplo veću platu, veći i troškovi života.

"Sad su plate u IT sektoru solidne i mislim da je način da se zadrže da dobre komanije uđu i da mi napravimo uslove za to", rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da se sve analizira i da problem odliva mladih stručnjaka nije kod nas toliko izražen, te da je kod drugih i drastičnije, navodeći da je kroz razgovore sa kolegama iz okolnih zemalja saznao da se i oni bore sa tim problemom.

"Ne mogu ni oni, Mađari, Hrvati... Ali, u jednom trenutku dođe do zasićenosti. Hrvati idu u Irsku da rade, čak i duplo više od nasih, a njihovi IT stručnjaci dobijaju tamo i više od 3.000 evra", rekao je Šarčević.

(Preuzeto sa sajta Vecernje novosti - 01.09.2017.)

Dodajte komentar