SR EN

PETICIJA Nedjeljom NSK ostaje zatvoren, ali je korak do otvaranja menze

Objavljeno: 16. 04. 2018.

 

'Smatramo da bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebalo osigurati više novca za središnju nacionalnu knjižnicu te bi tako svojim budućim akademskim građanima uvelike olakšali studij', kaže student Medicinskog fakulteta Dominik Sič

Autor: Božica Kopić -

 

Kako su tijekom radnog tjedna zauzeti mnogim fakultetskim obvezama, studenti Medicinskog fakulteta Luka Knezović i Dominik Sič odlučili su učiti vikendom. Tada se redovno upućuju u jedinu i najveću knjižnicu u Zagrebu koja radi vikendom, u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. No s obzirom na njeno radno vrijeme, Luka i Dominik mogu učiti samo subotom, i to do 14 sati, jer se već tada vrata knjižnice zatvaraju.

“Studenti Sveučilišta u Zagrebu, kojih je oko 75.000, tijekom rokova nemaju gdje učiti niti jesti”, rečenica je kojom su započeli peticiju za produljenje radnog vremena NSK, kao i za otvaranje studentske menze na petom katu Knjižnice.

Radno vrijeme ostaje isto?

Naime, nakon što su uvidjeli potrebu da se promijeni radno vrijeme i da se otvori studentski restoran u NSK, te razgovorom s drugim studentima, bilo im je jasno kako dobar dio kolega dijeli njihova razmišljanja. Luka Knezović, student druge godine medicine, pokrenuo je peticiju i u vrlo kratkom roku skupio nešto više od 3200 potpisa.

OKO 3200 STUDENATA TRAŽI DULJE RADNO VRIJEME I OTVARANJE STUDENTSKOG RESTORANA

“Mislim da nije važan broj potpisa i da se ne bi nešto promijenilo da ih je još 5000. Najvažnije je to što se naš glas čuo i da je naša misao dospjela do ravnateljice. Sada opet treba imati strpljenja za dalje”, kaže Knezović.

Ono što su u peticiji predložili jest produljenje radnog vremena cijele knjižnice ili barem dva kata za učenje, i to svim vikendima u godini, najmanje od devet do 21 sat ili od 14 do 21 sat za sve dane u tjednu.

No ravnateljica NSK Tatijana Petrić ne opravdava cjelodnevni rad knjižnice jer bi to zahtijevalo zapošljavanje dodatnih radnika i dodatan novac za prekovremeni rad koji NSK trenutačno nema, a tu su i tehnički razlozi i ograničenja opreme u zgradi. Kao glavni razlog navodi statistiku posjećenosti NSK.

“Prethodno provedena mjerenja posjećenosti pokazuju da je knjižnica, u odnosu prema ostalim danima u tjednu, relativno slabo posjećena subotom, zbog čega se puni kapacitet rada tijekom dana vikenda ne pokazuje opravdanim”, kaže Petrić.

“Statistički pokazatelji subotom dosad su bili loši jer knjižnica radi od devet do 14 sati što ne odgovara velikoj većini korisnika, odnosno, životnom ritmu studenata”, na to odgovara Sič.

Pregovaraju pet godina

Kako se čini, drugi zahtjev peticije, onaj za otvaranje studentskog restorana u kojem bi se mogla konzumirati subvencionirana hrana na iksicu, ipak ima više izgleda da se ostvari.

“Mislimo da bi otvaranjem menze na petom katu, NSK prodisao jednako kao i novčanici već ionako siromašnih studenata”, kaže u peticiji Knezović. Na prostoru petog i šestog kata zgrade već je djelovao restoran u kojem su svi korisnici knjižnice mogli nešto pojesti, ali sada se i on zatvara zbog poslovne odluke zakupca, a ne zbog “previsoke cijene najma” kako su studenti pretpostavili u peticiji.

‘Mjerenja posjećenosti upućuju na to da je knjižnica, u odnosu prema ostalim danima u tjednu, relativno slabo posjećena subotom, zbog čega se puni kapacitet rada tijekom dana vikenda ne pokazuje opravdanim’, kaže Tatijana Petrić, ravnateljica NSK

“Prihodi koje smo ostvarili u ovom ugostiteljskom objektu nisu bili dostatni da osiguramo ekonomski održivo poslovanje”, kaže Damir Stanišić iz Uprave trgovačkog društva Pleter-usluge d.o.o. koja je zatražila od NSK raskid predmetnog ugovora koji su sklopili u ožujku prošle godine. To i nije toliko nelogičan ishod s obzirom na to da se u postojećem restoranu nije moglo jesti na iksicu pa ga tako studenti nisu ni posjećivali.

Ravnateljica Petrić, za razliku od produljenja radnog vremena knjižnice, pozdravlja zahtjev za otvorenje menze. Kako kaže, tijekom posljednjih pet godina nastoji ostvariti suradnju sa Studentskim centrom i omogućiti subvencioniranu prehranu studentima u prostoru NSK.

Iz SC-a pogledali prostor

“U siječnju ove godine započeti su pregovori, ali za realizaciju je potrebna suglasnost SC-a, do koje će, na zadovoljstvo naših korisnika ponajviše studenata, nadam se i doći”, kaže Petrić. Ministarstvo obrazovanja je također podržalo ovaj prijedlog, a djelatnici SC-a već su došli pogledati prostor. “Mislim da će ‘projekt menza’ uspjeti i da će se otvoriti kroz nekih pola godine”, predviđa Knezović.

Do tada se Luka i Dominik nadaju da će se barem dio njihove peticije ostvariti te da njihov angažman neće biti pucanj u prazno.

“Smatramo kako i Republika Hrvatska te resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao osnivači trebaju osigurati veća materijalna sredstva za NSK kao središnju nacionalnu knjižnicu te da svojim budućim akademskim građanima uvelike olakšaju studij”, zaključuje Dominik.

https://www.globalnovine.eu/studentski-zivot/nsk-nedjeljom-ostaje-zatvoren-ali-je-korak-do-otvaranja-menze/

Dodajte komentar