SR EN

Policija pretresla Prcićev univerzitet: Reketirali studente, diplome pronađene ispod kreveta?!

Objavljeno: 20. 11. 2020.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona pretresli su jučer, prema naredbi Općinskog suda u Tuzli i Tužilaštva TK, prostorije Američkog univerziteta u Tuzli, čiji je vlasnik Denis Prcić.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Nalog Tužilaštva

- Izuzima se određena materijalna dokumentacija, jer mi imamo formiran jedan predmet. Ne možemo više ništa govoriti, jer su u pitanju predistražne radnje - rekao nam je Arnautović.

Kako saznajemo, pretresi se odnose na sumnje u malverzacije u radu ove visokoškolske ustanove, a u vezi s izdavanjem diploma. Navodno, radi se o diplomama kojima su čelnici ove visokoškolske ustanove reketirali studente za 1.500 KM. U prostorijama Univerziteta jučer se nalazio i Prcić, koji je stigao iz Sarajeva, a pretres je trajao više od pet sati.

Prema informacijama “Avaza”, prekjučer je obavljen i pretres stana sekretarice fakulteta, a nađene su diplome, matične knjige i dokumentacija koja mora biti u ovoj ustanovi. Izvori bliski Tužilaštvu potvrdili su nam da je u stanu pronađena obimna dokumentacija, koja je bila sakrivena ispod jednog kreveta.

Tri tužilaštva

Također, radi se o brojnim diplomama koje su, kako se sumnja, kasnije prodavane. Pronađeni su pečati fakulteta.

Inače, Prcića istražuju čak tri tužilaštva - Državno te tužilaštva KS i TK, a za njegov univerzitet veže se nekoliko slučajeva, pa i predmet sporne diplome koju je nedavno priložio direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Oduzeta dozvola

Nedavno je ovom univerzitetu Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja Sjedinjenih Američkih Država (ACICS) oduzelo akreditaciju. Osim toga, zbog odbijanja da dozvole inspekcijski nalaz u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo obrazovanja KS naredilo je da im se dostave svi podaci.

Traže se i podaci o broju studenata i akademskog osoblja, kao i podatak o sjedištu firme. Zaprijećeno je da će im se oduzeti dozvola ako ne dopuste rad nadležnim službama.

https://avaz.ba/vijesti/bih/610360/policija-pretresla-prcicev-univerzitet-reketirali-studente-diplome-pronadene-ispod-kreveta

Dodajte komentar