SR EN

Premijer Plenković najavio podršku projektima Zadarskoga sveučilišta

Objavljeno: 14. 05. 2019.

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak u Zadru financijsku i tehničku podršku Vlade projektima Zadarskog sveučilišta

"Znam za dugu tradiciju visokog obrazovanja u Zadru koja seže u 14. stoljeće, ali sam htio dobiti jednu cjelovitu sliku o najvažnijim pitanjima u ovom trenutku. Drago mi je da se sveučilište dobro razvija, ima dosta studenata, pridonosi izvrsnosti u obrazovanju, osmislili ste programe koji su vezani uz pomorsko podneblje. Vodit ćemo računa da vam pomognemo i oko projekata koji su nam danas prezentirani", rekao je premijer Plenković koji je u radnom posjetu Sveučilišta u Zadru boravio s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelom Žalac te ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Kao sveučilište, Hrvatsku doživljavamo kao zemlju prilika. Potičemo suradnju s brojnim čimbenicima na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, a svoju strategiju vezali smo uz kopno, more i nebo", rekla je u pozdravnoj riječi rektorica Vican.

Napomenula je da je Zadarsko sveučilište s oko 5000 studenata svojevrstan "grad u gradu", značajan za kulturni u društveni život zadarske regije. A što se tiče aktualnih projekata, u tijeku je postupak ocjene ponuda za gradnju zgrade za studentski smještaj i prehranu u Novom kampusu, vrijedne više od 75 milijuna kuna.

U sljedećem programskom razdoblju očekuje se i gradnja STEM zgrade s dormitorijem te sveučilišne knjižnice u kojoj će se objediniti fond Znanstvene i Nadbiskupske knjižnice.

Premijeru su predstavljeni i projekti rekonstrukcije stare Tehničke škole, koja će postati zgrada za nastavu i znanstveno-istraživački rad, te projekt Arhipelogos kroz koji bi bivši vojni objekti na otocima Molatu i Istu postali znanstveno-istraživački centri.

"Zbog politike prošle Vlade nismo bili u mogućnosti realizirati ovaj projekt, a sada je pri kraju određivanje granica pomorskog dobra kao preduvjet da se objekti dodijele sveučilištu, odnosno Zadru. Vjerujemo da ćemo bližim povezivanjem s lokalnom zajednicom doprinijeti smanjenju problema depopulacije, koji je najizraženiji na otocima. Osim na ovaj način, o nematerijalnoj baštini vodimo brigu i stvaranjem mreže europskih sveučilišta koji se bave pomorskim prostorom, istaknuo je prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić.

Na sastanku u Rektoratu bili su i  župan Zadarske županije Božidar Longinte zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/premijer-plenkovic-najavio-podrsku-projektima-zadarskoga-sveucilista-20190513

Dodajte komentar