SR EN

Pripadnici MUP uhapsili su danas direktora Centra operative Instituta za nuklearne nauke "Vinča"

Objavljeno: 08. 02. 2019.

DIGLA MU JE PLATU NA 270.000 ALI MU TO NIJE BILO DOVOLJNO "Pao" muž bahate direktorke "Vinče", uzeo 4.000 evra mita od kolege

Pripadnici MUP uhapsili su danas Slavka Karića (37), direktora Centra operative Instituta za nuklearne nauke "Vinča" i supruga direktorke Milice Marčeta Kaninski zbog trgovine uticajem, saznaje "Blic".

Karić je uhapšen zajedno sa direktorom Centra za motore u tom Insitutut Brankom Spajićem (31). Njih dvojica su, prema saznanjima "Blica", od jednog zaposlenog tražili i uzeli 4.000 evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, sumnja se da su S. K. i B. S. tražili i uzeli novac kako bi posredovali da oštećeni ne bude premešten sa radnog mesta u okviru koga je bio upućen u jednu špeditersku kuću, gde je ostvarivao značajne novčane bonuse.

Osumnjičeni B.S. uhapšen je prilikom primopredaje novca u jednom tržnom centru u Beogradu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

"Blic" je u više navrata pisao o sumnjivim radnjama u Institutu "Vinča", u kojima je glavni akter bila direktorka i supruga uhapšenog Karića, Milica Marčeta Kaninski.

Milica Marčeta Kininski

Naime, ona je u "Institutu" sprovela je novu sistematizaciju u ovoj državnoj ustanovi, kojom je ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, a potom tu poziciju dodelila svom nevenčanom suprugu Slavku Kariću. Tom prilikom mu je i povećala i platu za čitavih 100.000 dinara, tako da njemu mesečno leže 270.000 dinara plate, objavila je Pištaljka.rs.

Direktorka je plate povećala i bratu i sestri svog muža, koji takođe rade u institutu, kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo nezadovoljstvo naučnika u institutu čije su plate manje od plata službenika.

- Moj nevenčani suprug Slavko Karić je bio direktor Tehničke operative, kojoj sam ja pripojila još tri organizacione jedinice, koje su, zbog lošeg poslovanja, bile zapuštene i pred gašenjem - obajsnila je je direktorka u decembru zašto njen muž ima toliku platu.

Ona nije poricala da je Slavku Kariću povećala platu, ali u kako je rekla, u tome nije videla ništa sporno, jer oni nisu u bračnoj zajednici, što takođe nije istina.

Kada bahatost ne zna za granice

- On je popravio poslovanje tih jedinica, a jedna od njih je počela da donosi četiri puta više novca nego pre. Smatrala sam da treba da mu zbog toga povećam platu za 100.000 dinara. Zaslužio je i više. Njegov prethodnik na mestu direktora jedne od pomenute tri jedinice imao je četiri puta veću platu, iako su rezultati poslovanja bili loši - izjavila je diretkora, bez trunke srama!

Još je dodala i da su joj pravnici objasnili da nije u prekršaju zbog ove odluke jer sa "sa Slavkom nije u bračnoj, već u vanbračnoj zajednici od prošle godine, a u vezi su od 2015. godine".

FOTO: ZORAN ŽESTIĆ / TANJUG

Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta Vinča

Direktorka je, kako sama objašnjava, direktno povećala plate neposrednim rukovodiocima koji su povećali plate rodbini njenog nevenčanog supruga, čime je pokušala da prikrije da je to zapravo njena direktna odluka. Ona smatra da "obavlja javnu funkciju, ali nije funkcioner", pa ni ne može da se nađe u sukobu interesa, sve vreme tvrdeći da su joj tako potvrdili i pravnici Instituta.

Vrtoglave brojke

Kako je "Blic" pisao, po platnim listićima za mart 2018. godine piše da Slavko Karić, suprug direktorke Kaćanski, sa uvećanjem od 100.000 dinara prima mesečnu neto zaradu od oko 270.000 dinara, njegova sestra Danka Filipović (šef službe za javne nabavke) uz dodatak od 40.000 dinara mesečnu zaradu od 109.000 dinara, a Vladimir Karić, brat direktorkinog muža, mesečno zarađuje oko 90.000 dinara zahvaljujući dodatku za radni učinak od 26.000 dinara. Vladimir Karić zaposlen je na poziciji referenta za protivpožarnu zaštitu.

Neće da prizna da su venčani

Ipak, iako je negirala da nije zvanično udata za Slavka Karića, njen zakoniti suprug hvalio se na društvenim mrežama fotografijama sa njihove svadbe. Njih dvoje su se, naime, venčali 15. oktobra ove godine, što je direktorka Instituta izgleda zaboravila.

https://www.blic.rs/vesti/hronika/digla-mu-je-platu-na-270000-ali-mu-to-nije-bilo-dovoljno-pao-muz-bahate-direktorke/wd535tb

Dodajte komentar