SR EN

Profesorka suspendovana zbog plagijata rada svog studenta

Objavljeno: 06. 10. 2019.

VLADA Crne Gore je na poslednjoj sednici vanrednu profesorku na Pravnom fakultetu u Podgorici Bojanu Lakićević Đuranović, zbog optužbe da je plagirala rad svog studenta, ostavila bez članstva u radnim grupama za pregovaračka poglavlja sa EU. Odluku o suspenziji profesorke pozdravili su iz NVO Centar za građansko obrazovanje, koji je u julu ove godine optužio Bojanu Lakićević Đuranović da je plagirala rad svog studenta i pod svojim imenom ga objavila u beogradskom časopisu.

- Vlada je na predlog Kancelarije za evropske integracije donela odluke o izmenama odluka o obrazovanju radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koje se odnose na pregovaračka poglavlja 2 - Sloboda kretanja radnika i 13 - Ribarstvo - saopšteno je iz Vlade. - Odlukama je, među ostalim, razrešena članica ovih radnih grupa Bojana Lakićević Đuranović, usled izdavanja suspenzivnog naloga od strane Univerziteta Crne Gore, koji ju je prethodno predložio za članstvo u radnim grupama.

Podsećanja radi, NVO CGO sredinom septembra uputio je dopis glavnom pregovaraču sa EU Aleksandru Drljeviću da hitno podnese predlog Vladi o povlačenju Bojane Lakićević Đuranović iz radnih grupa za pripremu pregovora o pristupanju Crne Gore EU. Kopija dopisa je dostavljena i premijeru Dušku Markoviću, potpredsedniku Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, Zoranu Pažinu i rektoru Univerziteta Crne Gore Danilu Nikoliću. Marković je istog dana kada je ova NVO poslala dopis ocenio da osoba sa takvom devijacijom u svojoj profesionalnoj karijeri ne može biti deo vladinog tima, ali i izrazio očekivanje da UCG reaguje.

I iz Kancelarije za evropske integracije naveli su da Vlada uzima u obzir profesionalni integritet članova pregovaračke strukture.

Po rečima više pravne savetnice Snežane Kaluđerović, nadležni organi UCG se nikad javno nisu odredili o činjenici da ih je do danas Bojana Lakićević Đuranović predstavljala u ovako važnim vladinim telima.

- I pored toga što smo pre tri meseca objavili dokaze koji upućuju na sumnju da je plagirala rad, ali i nakon jasnog nalaza komisije Pravnog fakulteta da je 97,77 odsto njenog rada nesumnjivo plagijat rada studenta kojem je bila mentorka - ističe Kaluđerović. - Tek je 30. septembra, rektor Nikolić izdao nalog o suspenziji Bojane Lakićević Đuranović do okončanja krivičnog postupka koji se protiv nje vodi, ali ni to nije istaknuto na sajtu UCG iako se radi o važnoj informaciji.

PREĆUTKIVANjE

Iz CGO pozdravili su odluku Vlade, te poručili da će nastaviti da svojim kritičkim i konstruktivnim pristupom doprinose procesu demokratizacije. Ipak, smatraju spornim to što se na Univerzitetu Crne Gore i dalje prećutkuju informacije o slučaju profesorke Lakićević Đuranović.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:822446-Profesorka-suspendovana-zbog-plagijata-rada-svog-studenta

Dodajte komentar