SR EN

Rajčević: Imamo odgovor na opstrukcije Sarajeva u vezi sa reakreditacijom univerziteta u Srpskoj

Objavljeno: 11. 06. 2019.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas u Beogradu da Srpska ima odgovore na političke opstrukcije Sarajeva u vezi sa reakreditacijom univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

- Stav Srpske je potpuno jasan, mi znamo da je tu reč o političkoj opstrukciji - rekao je Rajčević i dodao da je sve to u vezi sa uspostavljanjem novog saziva Saveta ministara.

Rajčević je učesnike sastanka Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke koju je organizovala Evropska komisija, upoznao i o dešavanjima u vezi sa reakreditacijom dva javna univerziteta u Srpskoj.

- Srpska ima odgovore na ta pitanja, a kakvi su to odgovori ja u ovom trenutku neću da obrazlažem - rekao je novinarima Rajčević, koji je na jednom od panela skupa govorio o političkim opstrukcijama Sarajeva.

Rajčević, koji je sa ministrom prosvete i kulture Republike Srpske Natalijom Trivić učestvovao na skupu, rekao je da univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nisu upisana u državni registar koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH.

- Nema bojazni ni za naše studente, ni za akademsku zajednicu, oni su i dalje akreditovani, ali naravno da mi moramo da okončamo proces reakreditacije sa finalnim korakom, a to je upis u državni registar -rekao je on.

Rajčević je odbacio navode direktora Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH Envera Halilovića da Republika Srpska, po zakonu, treba da akredituje studentske programe, a ne institucije.

- To okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH uopšte ne poznaje, postoji samo jedna akreditacije, i to visokoškolske ustanove i pripadajućih studijskih programa - rekao je Rajčević.

On je dodao i da je to integralni proces i po zakonu i po podzakonskim aktima i da sve ono što govori Halilović nema nikakvo utemeljenje ni u zakonima, ni sa stvarnošću.

- Posle Halilovićevog odlaska sa funkcije, a ubeđen sam da će je napusti vrlo brzo, s obzirom na činjenicu da je ispunio zakonske uslove i za penziju, mi moramo više povesti računa o ovim stvarima i da se više nikada ne desi da Srpska dođe u situaciju da zavisi od nacionalističkih i šovinističkih mišljenja i stremljenja jednog čoveka - rekao je on.

Halilović je, posle panela, na kojem nije dobio reč da govori posle Rajčevića, rekao novinarima da radi po zakonu i da „Republika Srpska vodi političku kampanju protiv njega“.

- Dao sam preporuku za akreditaciju univerziteta, ali ne za akreditaciju studijskih programa zato što to nije zakonito sprovedeno - rekao je on, dodavši da sve treba da se uradi po zakonu.

Dvodnevni sastanak Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke okupio je, ministre obrazovanja zapadnog Balkana koji su razgovarali o novostima u vezi sa regionalnim aktivnostima i razmatrali niz tema iz oblasti obrazovanja.

Evropska komisija je osnovala 2012. godine Zapadnobalkansku platformu za obrazovanje i obuke s ciljem razmene iskustava, primera dobre prakse i regionalne saradnje u rešavanju sličnih pitanja iz oblasti obrazovanja.

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/rajcevic-imamo-odgovor-na-opstrukcije-sarajeva-u-vezi-sa-reakreditacijom-univerziteta/685dhs7

Dodajte komentar