SR EN

REKTORI PODNOSE KRIVIČNE PRIJAVE Gajanin: Tužićemo Halilovića jer je odbio da upiše univerzitete iz Srpske u registar

Objavljeno: 11. 04. 2019.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin ističe da Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu nemaju drugog izbora nego da traže zakonsku zaštitu jer direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović nije dozvolio upis javnih univerziteta iz Srpske u registar visokoškolskih ustanova BiH.

Gajanin rekao je da će zbog toga Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu sutra predati Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Halilovića.

– Nemamo drugog izbora jer je Halilović iz nama nepoznatih razloga odbio da upiše univerzitete iz Republike Srpske, među kojima je i Univerzitet u Banjaluci, u registar visokoškolskih ustanova BiH – naveo je Gajanin, prenosi Srpskainfo.

On je podsetio da je Univerzitet u Banjaluci u postupku akreditacije nepune dve godine, pri čemu su potpuno sprovedene procedure i sve što je predviđeno u zakonskim i podzakonskim aktima.

– Sproveli smo proces akreditacije u skladu sa aktima i dobili smo rešenje o akreditaciji od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske. Agencija Srpske je preduzela sve predviđene korake prema Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, čija je nadležnost bila da univezitete iz Srpske upiše u registar visokoškolskih ustanova BiH – pojasnio je Gajanin.

Krivična prijava protiv Halilovića biće podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila.

Vlada je tada ocenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, te usvojila niz zaključaka. Dat je rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva univerziteta upiše u registar BiH u skladu sa uspešno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj.

Vlada je zaključila da će u slučaju da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o ovaj zahtev, osim podnošenja krivične prijave protiv Halilovića, izdati instrukciju zameniku direktora i članovima Upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, a istovremeno će pokrenuti i proceduru za smenu direktora Agencije na nivou BiH.

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

Vlada je o ovim zaključcima obavestila Savet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars Gunara Vigemarka.

Zbog toga što Halilović nije bio spreman da promeni svoju odluku, u Sarajevu juče nije postignut dogovor s ciljem deblokade reakreditovanja univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/rektori-podnose-krivicne-prijave-gajanin-tuzicemo-halilovica-jer-je-odbio-da-upise/s3kzmcf

Dodajte komentar