SR EN

SANU i Univerzitet u Beogradu traže da im se vrati imovina zadužbina

Objavljeno: 12. 02. 2019.

Veliki broj najlepših zgrada u centralnim opštinama Beograda je imovina zadužbina koje BU i SANU traže da budu vraćane. Svojevremeno je samo Univerzitetu u Srbiji ostavljeno na brigu 77 zadužbina i 11 fondova, čija je imovina do Drugog svetskog rata vredela milijardu dolara. 

 

To ga je tada svrstavalo među tri najbogatija u Evropi.

 

Verujući da je za napredak Srbije najvažnije da ulaže u nauku, Luka Ćelović Trebinac, jedan od najbogatijih trgovaca, ostavio je svoje bogatstvo Velikoj školi i tako postao njen najveći dobrotvor. "Vrednost njegove zadužbine od 30 miliona dinara činila je gotovo polovinu ukupne ostavštine svih drugih donatora."

 

Najreprezentativnije zadužbinsko zdanje je palata kapetana Miše Anastasijevića u kojoj je Beogradski univerzitet ostao do danas.

 

Kralj Aleksandar Karađorđević poklonio je zgradu za studentski dom koji je to idanas, kralj Milan je darovao Botaničku baštu "Jevremovac", a kraljica Natalija Obrenović 9.000 hektara borove i hrastove šume na području Majdanpeka i Kučeva, kao i dva rudnika zlata.

Među univerzitetskim legatima dragov+cene su arheološke(Vasić-Hajdova), numizmatičke(Vajfertova) i umetničke(Vujićeva) zbirke, raritetne knjige i herbar, kao i vredni književni fondovi.

 

SANU želi da vrati nekretnine šest zadužbina i tri fonda, koje se nalaze na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Voždovcu.

 

Među njima je spomen-kuća akademika Jovana Cvijića, koja je sada muzej.

https://novaekonomija.rs/vesti/vesti-iz-zemlje/sanu-i-univerzitet-u-beogradu-tra%C5%BEe-da-im-se-vrati-imovina-zadu%C5%BEbina

 

Matica srpska potražuje imovinu gotovo na celoj teritoriji Vojvodine: 15 zadužbina, među kojima je najveća Jovana i Marije Trandafil, Bogdana Dunđerskog, dr Miloša Bakšana, porodice Lotić i drugih dobrotvoraca. 

 

Na spisku su hiljade metara kvadratnih, desetine stavnova, desetak zgrada, mnogobrojne kuće i nekoliko dvoraca.

Dodajte komentar