SR EN

Senat prihvatio promene na Filološkom fakultetu

Objavljeno: 20. 11. 2020.

Senat Univerziteta u Beogradu juče je verifikovao mandat prof. dr Jeleni Kostić Tomović na mestu v. d. dekana Filološkog fakulteta. Time je konačno i potvrđeno da je ona privremeni rukovodilac ove ustanove, a ne bivša v. d. dekana prof. dr Anđelka Mitrović koja se oglušila o nekoliko upozorenja rektorke prof. dr Ivanke Popović, pa UB smatra da je njoj istekao mandat i da je od 1. oktobra u penziji. Još značajnija odluka Senata UB-a, kojom se poprilično razmotava vrzino kolo problema u kojima se guši Filološki fakultet je jednoglasno usvajanje i predloga Statuta ove akademske ustanove koji je prethodno dobio i pozitivno mišljenje univerzitetskog Odbora za statutarna pitanja.

Time je ispunjen i poslednji uslov, dugo priželjkivan od većinskog dela kolektiva Filološkog fakulteta, pa se sada može pokrenuti procedura za izbor stalnog dekana. I rektorka Popović na jučerašnjoj sednici Senata je naglasila „da su svi željno iščekivali ovo usvajanje”.

Statut Filološkog fakulteta, ipak, nije glatko prihvaćen zbog primedbe prof. dr Miomira Despotovića, dekana Filozofskog fakulteta, na član 12. tog dokumenta u kojem je navedeno da se na pomenutoj ustanovi predaje 71 oblast, a Despotović je zamerio što je tu ubrojano sedam nauka, poput filozofije i psihologije, koje se proučavaju isključivo u ustanovi kojom on rukovodi. Na kraju je presudila rektorka Popović koja je naglasila da razume dekana Despotovića, ali da ima u vidu neophodnost usvajanja Statuta Filološkog uz momentalno izbacivanje spornih sedam oblasti i dogovor dva fakulteta oko kasnije dopune tog dela dokumenta.

U nastavku skupa, održanog u Rektoratu UB-a uz poštovanje epidemioloških preporuka, dato je „zeleno svetlo” i za izmene i dopune statuta Geografskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka, dok je, na predlog rektorke, posle negativnog mišljenja Odbora za statutarna pitanja, odbačen zahtev za promenu Statuta Ekonomskog fakulteta jer je nadležni odbor UB-a smatrao da takve promene može da odobrava samo Vlada Srbije.

Rektorka je obavestila članove Senata i da se juče zvanično upoznala sa novim ministrom prosvete Brankom Ružićem i njegovim timom i da je stekla utisak da će imati „redovne i otvorene komunikacije”.

– Na našem sastanku nije bilo reči o zatvaranju fakulteta. U ovom trenutku nastava se i dalje održava. Kao laik mogu da kažem da sam zabrinuta. Vesti o dnevnom broju zaraženih virusom korona u Srbiji i Beogradu su poražavajući – istakla je rektorka i izrazila zadovoljstvo svim što je dosad preduzeto za zaštitu akademaca i zaposlenih na univerzitetu.

Rasprava o Pravoslavnom fakultetu odložena jer je dekan zaražen koronom

Tačka dnevnog reda koja se odnosila na informacije o, poprilično kontroverznim, dešavanjima na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu je odložena za narednu sednicu Senata, uprkos protivljenju dekana Filozofskog fakulteta Miomira Despotovića, koji je smatrao da su to događaji bitni za univerzitet i da se o njima hitno mora raspravljati. Ipak je većinski izglasano odlaganje, a na osnovu molbe koju je Senatu uputio dekan PBF-a prof. dr Zoran Ranković zaražen virusom korona.

 

Dodajte komentar