SR EN

SERIJA MAHINACIJA NA FILOLOŠKOM FAKULTETU Pokušavaju da oteraju vrsne naučnike, dvojica profesora već OSTALA BEZ KATEDRI

Objavljeno: 11. 06. 2019.

Profesorima Filološkog fakulteta Darku Tanaskoviću i Predragu Piperu uskraćena je mogućnost da dobiju status profesora emeritusa uprkos pozitivnom mišljenju matičnih katedri da takve znalce treba zadržati na fakultetu.

Ovo je samo nastavak nepravilnosti i mahinacija koje se mesecima na pomenutom fakultetu dešavaju. Kako nam je više sagovornika nezvanično potvrdilo, iza svega se krije interes onih koji žele da vrsne naučnike izopšte sa fakulteta. Upravo zato 136 akademika, profesora, književnika, inženjera, izdavača, novinara i diplomata napisalo je otvoreno pismo u kojem ukazuju na sve nepravilnosti zbog kojih do izbora nije došlo, ali i na moguće posledice i štetu koju ovakvo (ne)činjenje može da izazove kada je reč o srpskom visokom školstvu. Potpisnici pisma naglašavaju da su zabrinuti zbog raznih pojava koje ugrožavaju čitav sistem i da im je cilj da se ovakve poteškoće više ne dešavaju ili da se uspešnije rešavaju.

- Reč je o tome da nekim izuzetnim, mnogostruko potvrđenim znalcima, kao što su redovni profesori dr Darko Tanasković i dr Predrag Piper, nije produžen angažman na matičnom fakultetu i nije im odobren status profesora emeritusa. Sve to je izostalo uprkos činjenici da su matične katedre dale pozitivno mišljenje i želele da zadrže takve znalce za koje adekvatnih zamena naprosto nema. Uz to, mogućnost za ovaj izbor je izostala ne na osnovu negativnih odluka Izbornog veća Fakulteta, nego na osnovu proceduralnih, tehničkih poteškoća u uspostavljanju kvoruma neophodnog za održavanje sednica. Drugim rečima, u univerzitetskoj zajednici nema nikoga ko bi mogao s elementarnom ozbiljnošću obrazložiti stav da profesori Tanasković i Piper ne treba da postanu emeritusi – navodi se u pismu.

Tako je, kažu naučna i pedagoška neophodnost daljeg angažovanja dvojice profesora ostala u tami koja prati organizovanje izborne procedure.

Potpisnici pisma pitaju "ima li u ovoj igri skrivalici ipak nekih dobitnika", a potom daju odgovor:

- Nažalost, ima ih: to su oni malobrojni, ali za izbornu proceduru i ukupan broj glasova ipak relevantni pojedinci koji su lično zainteresovani za to da upravo profesori najviših naučno-pedagoških kompetencija budu uklonjeni sa fakulteta. U psihološku motivaciju takvih ljudi ne treba se previše udubljivati, ali da je ona nečasna, to je van svake sumnje – zaključuje se u otvorenom pismu.

Postavlja se pitanje i ko je glavni gubitnik.

- Treba pre svega konstatovati da sami profesori nisu neki gubitnici jer će prestankom angažmana na fakultetu oni samo imati više vremena za svoj naučni rad. Očigledno je, međutim, da su glavni gubitnici pre svega studenti koji neće imati prilike da čuju profesore Tanaskovića i Pipera i da sarađuju sa njima. Isto tako su gubitnici matične studijske grupe, ceo Filološki fakultet, pa i Beogradski univerzitet: nije teško sagledati jednostavnu činjenicu da studije orijentalistike sa prof. dr Darkom Tanaskovićem i bez njega, te studije slavistike sa prof. dr Predragom Piperom i bez njega jednostavno nisu ni približno iste naučno-pedagoške kategorije – ističe se u pismu.

Potpisnici kažu i da je ključni razlog za obraćanje, pre svega, u potrebi da se upozori na ozbiljnu i akutnu opasnost koja ugrožava najviše vrednosti srpskog visokoškolskog sistema.

Među potpisnicima su, pored ostalih, prof. dr Ratko Božović, dramaturg Bojana Andrić, prof. dr Čedomir Antić, akademik Ljubiša Adamović, književnik Vladislav Bajac, akademik Matija Bećković, v. d. direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, književnik Aleksandar Gatalica, akademik Milovan Danojlić, akademik Ljubodrag Dimić, prof. dr Radan Džodić, dr Vasilije Krestić i drugi.

Tanasković: Izgleda nije bitna moja kandidatura

U intervjuu koji je prošlog meseca dao za "Blic" Darko Tanasković se osvrnuo na problem.

- Iako sam formalno penzioner, imam možda i više obaveza nego dok sam bio u aktivnoj službi... A što se mog (bivšeg) Filološkog fakulteta tiče, izgleda da tamošnjem rukovodstvu predlog Katedre za orijentalistiku da budem kandidovan za profesora emeritusa nije izgledao dovoljno bitan, pa je indikativni nedostatak kvoruma na jednoj sednici Nastavno-naučnog veća bio dovoljan da se moj višedecenijski nastavnički i naučni rad na matičnom fakultetu u tišini okonča.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/serija-mahinacija-na-filoloskom-fakultetu-pokusavaju-da-oteraju-vrsne-naucnike/x062e1b

Dodajte komentar