SR EN

Шест милиони денари за проект: Зошто кај некои ковид-19 е безопасна, а кај други фатална

Objavljeno: 07. 04. 2021.

Владата на денешната 64-та седница ја разгледа и усвои Информација за обезбедување на средства за купување на реагенси и потрошен лабораториски материјал за потребите на Институтот за имунобиологија и хумана генетика на Медицинскиот факултет при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во износ од 6 милиони денари.

Одобрените средства,како што информираат од владината прес-служба, се наменети за проектот „Имуногенетски профил на пациенти со тешка клиничка слика на ковид-19“ кој ќе опфати анализа на најмалку 100 пациенти со тешка слика на болеста како и членови на нивни семејства и околу 1000 пациенти со прележан ковид–19 за да се дојде до одговори на повеќе прашања, од кои најважно е зошто кај некој луѓе таа поминува како безопасна, а кај други може да биде исклучително тешка и дури и фатална.

https://plusinfo.mk/shest-milioni-denari-za-proekt-zoshto-ka-nekoi-kovid-19-e-bezopasna-a-ka-drugi-fatalna/

Dodajte komentar