SR EN

Srbija punopravni član Erazmus plusa

Objavljeno: 08. 02. 2019.

Srbija je ove sedmice postala punopravna članica programa Erazmus plus Evropske unije, što za obrazovne ustanove u našoj zemlji znači da će moći samostalno da konkurišu za projekte i da će im na raspolaganju biti veći budžeti.

Od 2014. godine do sada srpske škole i fakulteti za projekte su konkurisali samo u društvu školskih ustanova iz drugih zemalja koje su punopravni članovi ovog najvećeg obrazovnog programa EU, čija sredstva iznose 14,7 milijardi evra.

Članstvo smo stekli na osnovu sporazuma koji su u Briselu potpisali Mladen Šarčević, ministar prosvete, i Tibor Navračič, Evropski komesar za kulturu, omladinu i obrazovanje. Osim Srbije, status punopravne članice programa Erazmus plus ima još samo pet zemalja koje nisu u EU – Norveška, Turska, Lihtenštajn, Makedonija i Island.

Erazmus plus obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ministar Mladen Šarčević je istakao da je ovo prilika za studente i srednjoškolce da učestvuju u razmenama, ali i za nastavnike da dobiju sredstva za stručno usavršavanje.

U Ministarstvu prosvete ističu da obrazovne ustanove putem ovog programa dobijaju sredstva za sprovođenje projekata koji u njima podržavaju razvoj, primenu inovativnih praktičnih rešenja i razmenu iskustava na evropskom nivou. Zaposleni u institucijama, kao i učenici, mogu da odlaze na kratkotrajne razmene u evropske zemlje. U Srbiji se trenutno realizuje više od 300 projekata „Erazmus plusa” u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća…

Razmene obuhvataju više od 2.000 studenata i oko 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje, a od početka sprovođenja programa 2014. godine Srbija je na prvom mestu u regionu po broju odobrenih projekata, ali i po količini sredstava koja su nam dodeljena i broju osoba koje odlaze na razmene u EU.

– Do sada su obrazovne institucije, kao i organizacije koje se bave mladima, učestvovale u projektima ukupne vrednosti veće od 67 miliona evra, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u otišli na međunarodne razmene u evropske zemlje veći je od 5.800. U oblasti preduniverzitetskog obrazovanja Republika Srbija je iz ovog programa 2017. godine dobila milion evra, a 2018. oko 1,7 miliona evra. Punopravnim učešćem u Erazmus plusu budžet će se konstantno povećavati – naglašavaju u Ministarstvu prosvete i dodaju da je novostečeni status i jedan od predviđenih koraka ka članstvu u EU, u okviru pregovaračkog poglavlja 26 – obrazovanje i kultura.

http://www.politika.rs/sr/clanak/422295/Srbija-punopravni-clan-Erazmus-plusa

Dodajte komentar