SR EN

Srđa Popović rektor Univerziteta Sent Endruz

Objavljeno: 15. 04. 2018.

Izvršni direktor Centra za nenasilnu akciju Srđa Popović izabran je za rektora Univerziteta Sent Endruz, najstarije obrazovne institucije u Škotskoj, saopštila je danas ta organizacija. Kako su naveli, studenti univerziteta u gradu Sent Endruz na direktnim izborima izglasali su da Popović dobije funkciju rektora.

Za Popovića, koji je pobedio u prvom izbornom krugu, glasalo je 63 odsto studenata, a on je u obraćanju kazao da je ponosan što je zalsužio glas studenata i da će njegov ključni cilj biti jačanje njihove pozicije.

„Spreman sam da tokom svog mandata osluškujem želje studenata i nastojim da njihove inicijative pretočim u konkretne akcije. Ovlašćenja i uticaj koji rektor ima pripadaju studentima koji ga biraju, a moj cilj biće da ih osnažim da tu mogućnost koriste u njihovom najboljem interesu”, rekao je Popović.

Među počasnim doktorima Univerziteta Sent Endruz su naučnik i političar Bendžamin Frenklin, jedan od autora Deklaracije o nezavisnosti SAD, zatim engleski nobelovac Rajnard Kilping autor „Knjige o džungi” i pronalazač penicilina, mikrobiolog i nobelobac Aleksandar Fleming.

Na tom univerzitetu diplome su stekli princ Vilijam i njegova supruga Kejt i bivši ministar odbrane Engleske Majkl Falon. Škotski Univerziteta Sent Endruz osnovan je 1413. godine. (Beta)

Dodajte komentar