SR EN

Univerza želi državi vrniti darilo

Objavljeno: 06. 09. 2017.

Pročelje stavbe, v kateri je bil nekoč samostan, v drugi polovici 20. stoletja pa porodnišnica, je umazano, notranjost pa je še v bistveno slabšem stanju, zaradi česar je vstop prepovedan. 

Univerza na Primorskem bi rada državi vrnila v last propadajoči servitski samostan v središču Kopra. Stavbo je od države prevzela pred šestimi leti, ko je bil rektor Rado Bohinc. Zdaj je jasno, da univerza v bližnji prihodnosti ne bo imela denarja za prenovo. Na pristojno ministrstvo bodo zato septembra posredovali uradni predlog za predčasni prenos lastništva.

Poizvedovanja Univerze na Primorskem na ministrstvu za izobraževanje in na ministrstvu za kulturo so pokazala, da trenutno nobeno od omenjenih ni pripravljeno od univerze kar prevzeti lastništva servitskega samostana. V pogodbi iz leta 2011 je sicer določeno, da bo država to morala narediti, če Univerza objekta po desetih letih od prevzema ne bo uspela predati v uporabo.

Dejstvo je, da denarja za prenovo še najmanj desetletje ne bodo imeli, ocenjuje glavni tajnik primorske univerze Danijel Božič in dodaja, da prenos lastništva ne bo samodejen: "Začeli se bodo postopki, ki trajajo leto, dve, tri ali tudi več. Zato je bolje, da s tem začnemo že zdaj."

Na primorski univerzi so ves čas dejavno iskal vire za prenovo. Dlje od arheoloških sondiranj in idejne zasnove niso prišli. Pridobiti so poskušali zasebne partnerje, pojasnjujejo. A zaman. Naložba, ocenjena na devet milijonov evrov, je očitno prevelik zalogaj. "Ogromno je treba vložiti, da dobiš ven zelo malo. V visokem šolstvu, obešati na študenta visoke stroške, to ne gre. Ekonomika tega ne zdrži," meni Božič. Kaj bo s servitskim samostanom, torej še nekaj časa ne bo znano.

Medtem univerza vlaga v druge naložbe za rešitev prostorske stiske. Prihodnje leto bodo za Fakulteto za management prenovili nekdanjo srednjo tehniško šolo in odkupili staro pošto v Kopru za Fakulteto za matematiko. Za naložbi bodo odšteli slabih šest milijonov evrov. Pomanjkanje študentskih sob pa bodo, kot smo že poročali, deloma omilili z nakupom samskega doma v Prisojah.

http://www.rtvslo.si/radio-koper/prispevki/novice/univerza-zeli-drzavi-vrniti-darilo/431170

Dodajte komentar