SR EN

UNIVERZITET TRAŽI VRAĆANJE IMOVINE: Senat UB podržao zahtev iznet 2018. godine

Objavljeno: 21. 11. 2021.

SENAT Univerziteta u Beogradu podržao je inicijativu o zahtevu za povraćaj ili obeštećenje imovine koja je nakon Drugog svetskog rata oduzeta Univerzitetu, SANU i Matici srpskoj.

- Prošle su tri godine otkako smo pokrenuli inicijativu za povraćaja imovine, ali za sve to vreme od države nije stigao nikakav odgovor - naveo je na sednici Senata prof. dr Aleksandar Popović, predsednik Saveta Univerziteta, tela koje je pokrenulo inicijatavu.

Prof. Popović je podsetio da su SANU, Univerzitet i Matica srpska podneli u maju 2018. predsedniku Srbije, Vladi, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde Inicijativu za rešavanje statusa imovine oduzete od ovih ustanova, sa ciljem donošenja leks specijalisa.

- U junu 2019. predat je tekst Nacrta Zakona, koji bi po ugledu na konfesionalnu restituciju na poseban način uredio povraćaj imovine i obeštećenje zadužbinama kojima su upravljale ove tri institucije - naveo je prof. Popović.

- Imam razumevanje što se tada nije našlo u skupštinskoj raspravi, korona je trajala, ali je 9. februara ove godine, na sastanku rukovodstava SANU, Univerziteta u Beogradu i Matice srpske sa predsednicom Vlade Srbije obećano da će odgovor stići u roku od mesec dana. Međutim, nikakav odgovor nije stigao.

Dodaje se da je Beogradski univerzitet između dva svetska rata bio jedan od tri najbogatija u Evropi, kada je prihodovao sredstva od više od 80 zadužbina i fondova koji su posle Drugog svetskog rata nacionalizovani, a Univerzitet decenijama nije imao pravo upravljanja tom imovinom.

https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/1056526/univerzitet-trazi-vracanje-imovine-senat-podrzao-zahtev-iznet-2018-godine

Dodajte komentar