SR EN

Univerzitet u SAD "izgubio" plutonijum

Objavljeno: 11. 05. 2018.

Jedan američki univerzitet se suočava s kaznom od 8.500 dolara, jer je njegovo osoblje navodno izgubilo manju količinu plutonijuma, kakav se koristi za izradu oružja.

Američka nuklearna regulatorna komisija (NRC) saopštila je da Univerzitet u Ajdahu ne može da opravda nestanak jednog grama ove materije, javio je BBC.

Plutonijum se koristi u reaktorima i za proizvodnju nuklearnih bombi, ali iz NRC-a tvrde da je nestala količina premala za proizvodnju takvog naoružanja. Iz univerziteta su kazali da u dokumentima piše da se ta supstanca nalazila na kampusu od akademske 2003/04. godine.

Međutim, u izveštaju NRC-a je navedeno da su u oktobru 2017. godine tri tima na univerzitetu sprovela fizičku potragu za tom materijom i da nisu uspeli da je pronađu.

"NRC gubitak nadzora nad dopuštenom radioaktivnom materijom smatra značajnim regulatornim problemom zbog mogućnosti neovlašćenog posedovanja ili korišćenja radioaktivne materije ili nepotrebno izlaganje stanovništva radijaciji", navedeno je u saopštenju.

Stručnjaci kažu da, iako ova količina plutonijuma nije dovoljna za proizvodnju oružja, ona se može iskoristiti za pravljenje tzv. "prljave bombe" radi širenja radijacije.

(Preuzeto sa sajta 021 - 11.05.2018.)

Dodajte komentar