SR EN

Za tri godine nijedan privatni fakultet nije dobio akreditaciju

Objavljeno: 08. 10. 2019.

Nema prečica u reformi obrazovanja, a ona koju sprovodimo treba da omogući da i najpametniji među mladima imaju razloga da ostanu u Srbiji, poručio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i naglasio da je u obrazovanju najvažniji kvalitet.

Na panelu u okviru 19. Ekonomskog samita posvećenog novim nacionalnim ciljevima između 2020-2030. godine, Šarčević je rekao da tri godine nijedan privatni fakultet nije dobio akreditaciju i poručio da kvalitet obrazovanja mora da bude presudan, preneo je Tanjug.

Istakao je da su za svaku zemlju ljudski resursi najbitniji, da kvalitet obrazovanja počinje od malena, da su reforme u toj oblasti dugotrajne i da ih trenutno prati intenzivan proces digitalizacije.

Ministar kaže da se izdvajaju velika sredstva kako bi se podigla infrastruktura predškolskog obrazovanja koje će, navodi, od naredne godine imati obavezan obuhvat dece od tri do šest godina.

Za reformu osnovnog obrazovanja rekao je da bitno menja načine procesa nastave i učenja, odnosno primenu stečenih znanja i učenje kroz ishode koje se pokazuje na PISA testovima.

Istovremeno, dodao je, svake godine više od 20.000 nastavnika prolazi obuke.

http://www.politika.rs/sr/clanak/439311/Za-tri-godine-nijedan-privatni-fakultet-nije-dobio-akreditaciju

Dodajte komentar