SR EN

Zagrebački fakultet prvi krenuo s redukcijama: Smanjuju hlađenje, planiraju uštedjeti 20 posto struje

Objavljeno: 22. 08. 2022.

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) prvi u Hrvatskoj uvodi redukcije. Ograničili su hlađenje prostorija na 25 Celzijevih stupnjeva, a uštedjet će 20 posto struje, piše u srijedu Jutarnji list

Ne treba čekati ni Europsku komisiju ni hrvatsku Vladu da bi se racionalno trošila energija, moto je PMF-a u Zagrebu, vjerojatno prve javne ustanove u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija, čime će, prema procjenama, uštedjeti 20 posto energije.

PMF u Zagrebu je odluku o namještanju radne temperature klima-uređaja donio na fakultetskom kolegiju 17. svibnja 2022. godine, a podsjetnik je poslan svim zaposlenicima 27. lipnja na početku toplinskog vala. Fakultet je, k tome, financirao izradu elaborata za postavljanje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada Matematičkog, Fizičkog i Geofizičkog odsjeka ukupne snage od 192 kW. Za dva tjedna raspisat će javnu nabavu za izvođenje navedenih radova.

Osim toga, naručili smo Tehničko-ekonomsku studiju energetske obnove zgrada Fakulteta od izv. profesorice Tee Žakule i njezina tima s Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu. PMF želi biti primjer u racionalnom trošenju energije i korištenju obnovljivih izvora, što je u skladu s našom misijom da mijenjamo društvo znanjem', rekao je Mirko Planinić, dekan PMF-a.

Golemi problemi u opskrbi ruskom plinom primorali su Europsku komisiju na ozbiljna promišljanja o strategiji štednje energije pa se ovih dana očekuje da će EK zatražiti od članica EU-a da ljeti smanje hlađenje, a zimi grijanje javnih zgrada i ureda. Javne institucije u nekim članicama već su uvele restrikcije u rashlađivanju prostora.

Primjerice, njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju stotine prostorija rashlađivati na 26 do 28 °C, a ne kao dosad na 24 °C, čime bi se moglo uštedjeti pet posto energije. U Sloveniji su upravitelji zgrada u državnom vlasništvu zamoljeni da klimatizacijske uređaje ne postavljaju na temperature ispod 25 °C tijekom dana, a kada su uredi prazni, temperatura se ne bi trebala spuštati ispod 28 stupnjeva, što bi moglo dovesti do uštede 10 posto energije.

I Vlada priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije. Pojedinosti se još ne znaju, no u Vladi kažu da će se donijeti mjere za državna tijela, a građanima će se također uputiti preporuke vezane uz smanjenje potrošnje, pišu novinarke Jutarnjeg lista Ivanka Toma i Tanja Rudež.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/zagrebacki-pmf-prvi-krenuo-s-redukcijama-ogranicavaju-hladenje-u-prostorijama-20220720

Dodajte komentar