SR EN

ZGRADA FAKULTETA PUCA I TONE već duže od tri godine i to ZBOG TRŽNOG CENTRA

Objavljeno: 02. 09. 2017.

Zidovi i podovi zgrade Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) su popucali, fasada se već tri godine urušava i sa bočne strane od ulaza tone, a po svemu sudeći, uzrok su radovi na gradilištu TC “Rajićeva” preko puta.

Fasada je krenula da se urušava još 2014, a nalazi Gradskog zavoda za veštačenja iz 2015. pokazuju da je sa bočne strane ulaza, u Knez Mihailovoj ulici, bukvalno počela da tone.

- Ove godine slavimo 80 godina od osnivanja, te je jasno da je zgrada stara i ona je uvek imala naprsline, ali nikada nisu bile velike kao sada. Do prvih oštećenja je došlo u jesen 2014. S obzirom na to da se sve odigralo pre podne, zaposleni su bili tu i prosto se čulo to pucanje, koje je kasnije bilo sve intenzivnije. Na mestu gde se sada gradi TC “Rajićeva” bila je jedna velika bara. Radovi na tom prostoru počeli su pre skoro dve decenije, ali su zaustavljeni, da bi ponovo 2014. godine bili intenzivno nastavljeni - objasnio je Dimitrije Pecić, dekan FLU.

Prvo su se obratili vlasniku zgrade, “Poslovnom prostoru” opštine Stari grad, a oni su kontaktirali sa Gradskim zavodom za veštačenja.

- Uočene deformacije i pukotine u podovima, zidovima, tavanici podruma i na elementima konstrukcije po etažama zgrade posledica su radova na iskopu za temeljnu jamu na susednom gradilištu. Mreža prslina i pukotine na malteru fasade nisu obavezno nastale kao posledica radova na susednom gradilištu, nego najverovatnije zbog dotrajalosti i erozivno-atmosferskih uticaja - pisalo je u nalazu Gradskog zavoda za veštačenja.

Iz Zavoda je savetovano da se veštačenje ponovi kroz godinu dana, za šta, tvrdi Pecić, FLU nije imao novac.

Tom prilikom su kopane rupe u podrumu da bi se utvrdio stepen ulegnuća. Utvrđeno je da je ulegnuće najveće na zidu sa bočne strane ulaza u zgradu, u Knez Mihailovoj ulici, preko puta “TC Rajićeva”. Izdignut pločnik i oštećenu fasadu mogu da primete i pešaci koji se kreću od Rajićeve, preko Kneza, do Kalemegdana.

- Na osnovu sastanaka sa predstavnikom firme “ABD d.o.o.”, koja rukovodi izgradnjom TC “Rajićeva”, kao i sa Izraelcima koji su investitori, znamo da su napravili projekat sanacije, ali da još nisu dobili dozvolu za izvođenje rekonstrukcije od Ministarstva građevine. Sada je najbitnije da projekat bude urađen dobro, odnosno da zgrada bude sanirana. Nadam se da će se to dogoditi uskoro - rekao je Pecić.

Predstavnici TC “Rajićeva” potvrdili su nam da je projekat za sanaciju zgrade FLU završen, ali da “očekuju da fakultet od nadležnih tela dobije neophodne dozvole da bi radovi mogli da počnu”.

- Tokom izvođenja građevinskih radova, FLU nam se obratio zbog popravki na njihovoj zgradi. U želji da održimo dobre odnose, iako razlog zbog kog su popravke potrebne nikad nije utvrđen, a posebno imajući u vidu starost zgrade fakulteta, odlučili smo da pozitivno odgovorimo na njihove zahteve - rekli su iz TC “Rajićeva”.

OBJEKAT POD ZAŠTITOM DRŽAVE

Iz Zavoda za zaštitu spomenika objašnjavaju da Knez Mihailova pripada “prostorno-kulturno-istorijskoj celini pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda”, te da je samim tim i zgrada u kojoj je FLU pod njihovom zaštitom.

SAGRAĐENA JOŠ 1889. GODINE

Zgrada smeštena između Rajićeve, Pariske i Knez Mihailove ulice sagrađena je davne 1889. godine po projektu arhitekte Konstantina A. Jovanovića, i to kao privatna kuća advokata Marka Stojanovića.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/zgrada-fakulteta-puca-i-tone-vec-duze-od-tri-godine-i-to-zbog-trznog-centra/zgqw3y8

Dodajte komentar