SR EN

BLOG

Šta je potrebno da bi mladi naučnici uspeli u Srbiji?

Objavljeno: 05. 12. 2021. Autor:

Budući da sam se školovala u Srbiji i stekla naučno-nastavno znanje na Farmaceutskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, moj naučno-istraživački rad je u najvećoj meri vezan za Srbiju. Gledajući na prethodnih dvanaest godina, koliko je prošlo od kako sam upisala doktorske studije na mom matičnom Fakultetu i odlučila da će akademska karijera biti moj poziv, mogu da izdvojim nekoliko ključnih stvari koje su po mom mišljenju, potrebne da bi mladi naučnici uspeli u Srbiji.

Pre svega,  neophodna je podrška mentora i radne sredine. Na samom početku karijere jako je važno imati mentora koji će pravilno prepoznati i usmeriti vaš entuzijam  i želju za radom. Smatram da je za dobar naučno-istraživački tim neophodan spoj mladih, kvalitetnih i ambicioznih kadrova sa jedne strane i iskusnih i profilisanih istraživača sa druge,  jedni bez drugih ne možemo. Takođe, matična institucija treba da se trudi da prepozna talenat i želju za radom kod mladih istraživača, te da te osobine neguje i čuva.

Jako je važno odlaziti na istraživačke boravke u inostranstvu, posećivati kongrese, kurseve i škole svaki put kada se za to ukaže prilika.  Ovo su jedinstvene prilike za mlade istraživače, jer se tokom takvih boravaka mnogo nauči ne samo u samoj oblasti naučnog istraživanja, nego se istovremeno stiče iskustvo rada u kolektivima koji su po mnogo čemu različiti od naših, stiču se kontakti za budućnost i rađaju nove istraživačke ideje. Ipak, isto je toliko važno i vratiti se i ta stečena iskustva podeliti i implementirati u radu u matičnoj instituciji.

Često mi se čini da smo nepravedno zanemarili mogućnosti koje pruža saradnja sa naučno-istraživačkim timovima u okviru Srbije. Mnogo puta nismo ni svesni koliko kvalitetnih istraživačkih grupa ima na drugim fakultetima i institutima u Srbiji. U tom smislu trebalo bi raditi i na ostvarivanju saradnje sa naučnicima van naših matičnih institucija i stvaranju multidsciplinarnih timova u okvirima naše zemlje.

Nauka je danas jako kompetitivna, dobiti sredstva koja su neophodna za kvalitetan naučno-istraživački rad čini se, nikad nije bilo teže. Od dolaska Fonda za nauku, ta kompetitivnost prisutna je i u srpskoj nauci i to je dobro, jer nas podstiče da razvijamo nove ideje i težimo izvrsnosti u naučno-istraživačkom radu. Program za izvrsne projekte mladih istraživača, Promis koji finansira Fond za nauku omogućio je nama, dobitnicima da formiramo svoje istraživačke grupe, naučimo kako da rukovodimo projektima i osnažio nas da isto to pokušamo i na evropskoj i svetskoj naučnoj sceni. Nadam se da će ovakva podrška države da se nastavi i još više unapredi u narednom periodu, jer se temelji društva postavljaju i pravilno grade upravo kroz obrazovanje, kulturu i nauku.

Mladim istraživačima koji tek sada kreću u predivne vode nauke bih poručila da budu uporni, vredni i ambiciozni . Učite, usavršavajte i ulažite u sebe, jer znanje je najveća moć koju vam niko ne možete oduzeti!

dr Aleksandra Buha Đorđević, Farmaceutski fakultet u Beogradu

1 komentara

Dodajte komentar

  • Poruka: Pozdrav pozdrav svima. Moje ime je Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila zajam od 10,000 eura uz 3% od bogobojaznog čovjeka gospodina Mikea Andersona. Ako ste z ainteresirani za dobivanje zajma, obratite mu se, uvjeravam vas da je sigurno, hvala. Adresa e-pošte: ([email protected])
    MarijaMagdalena 5 months ago
    Prepopučujem (0) Ne prepopučujem (0)