SR EN

Četiri fakulteta testiraće model dualnog obrazovanja

Objavljeno: 28. 04. 2021.

Četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore – Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet Kotor, testiraće model dualnog obrazovanja.

Naime, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore dvodnevnim programom je svečano obilježen početak Erasmus+ strukturnog projekta „Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju Crne Gore – DUALMON“ (eng. Strengthening capacities for the implementation of dual education in Montenegro higher education- DUALMON).

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je istakao da je ovaj projekat od velikog značaja za nastavak unapređenja kvaliteta nastavnog procesa i jačanje međunarodne pozicije kroz nova istraživanja i projekte.

“Dualno obrazovanje, bez sumnje, predstavlja najbolji način za obezbjeđivanje funkcionalnog znanja i razvoj vještina mladih tokom studiranja, čime se doprinosi kvalitetu kadrova za tržište rada, zbog čega ne čudi rasprostranjenost koju u svijetu ima ovakav koncept obrazovanja. Kroz dualno obrazovanje svi dobijaju: studenti adekvatna znanja i vještine, a poslodavci bolji pristup kvalitetnim kadrovima, još dok su studenti, uz mogućnost da najboljima ponude posao”, istakao je dekan Milović.

Projekat je pokrenut sa ciljem da se unaprijede kompetencije diplomiranih studenata u Crnoj Gori, kroz razvoj generičkog modela dualnog obrazovanja i zakonskog okvira za uvođenje ovog vida obrazovanja uz podršku različitih potreba i interesa studenata, kompanija i visokoobrazovnih ustanova.

Rukovodilac projekta DUALMON i prodekan za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta prof. dr Boban Melović je kazao da projekat uključuje benčmarking analizu sa primjerima najbolje prakse iz onih zemalja gdje su ovakvi ili slični projekti realizovani ili su u procesu realizacije.

“U saradnji sa ekspertima sa Univerziteta iz Srbije, Austrije i Slovenije razviće se generički model dualnog obrazovanja za Crnu Goru po uzoru na vodeće modele u svijetu. Ovaj pilot model testiraće četiri fakulteta Univerziteta Crne Gore iz različitih oblasti: Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet Kotor”, objasnio je profesor Melović.

Koordinator ovog međunarodnog projekta je Univerzitet u Novom Sadu, a izbor partnera u projektu, ocijenio je profesor Melović, bio je jednostavan.

“Kvalifikovali su ih njihovi rezultati. Naime, dualno obrazovanje u Austriji i Sloveniji, smatra se vrlo uspješnim, a austrijski model je među najboljima u svijetu, što potvrđuje i činjenica da je stopa zaposlenosti nakon diplomiranja onih studenata koji su prošli kroz program dualnog obrazovanja na partnerskim institucijama vrlo visoka i kreće se čak od 90 do 100%. Ove zemlje imaju nekoliko dualnih obrazovnih programa iz područja informacionih i komunikacionih tehnologija, inženjerstva i inženjerskog menadžmenta, te proizvodnje i prerade, dok je Univerzitet u Novom Sadu učestvovao u projektu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji i ima iskusno nastavno osoblje u primjeni dualnog obrazovanja i razvoju pravnog okvira u visokom obrazovanju”, kazao je profesor Melović.

Predstavnik koordinatora projekta, Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Mirko Savić, kazao je da je Crna Gora treća zemlja u regionu koja je dobila ovaj Erasmus+ projekat i kojoj će koristiti iskustvo susjednih država i pomoć partnera. Projekat DUALMON je uspješno realizovan u Srbiji, dok je u toku njegova realizacija u Bosni i Hercegovini.

 

https://www.cdm.me/drustvo/cetiri-fakulteta-testirace-model-dualnog-obrazovanja/

Dodajte komentar