SR EN

Orbán 11 sveučilišta prenio na fundacije “svojih ljudi”

Objavljeno: 02. 05. 2021.

Jasno je da su kritičari Orbánova načina vladanja odmah primijetili da ovakva mjera omogućuje da on sa svojim saveznicima zadrži kontrolu čak i ako jednom izgubi izbore 

Mađarski premijer Viktor Orbán nastavlja sa svojom reformom obrazovanja. Odlučio je da će se upravljanje 11 mađarskih sveučilišta prenijeti na fundacije koje vode Orbánovi saveznici, a zajedno s njima i milijarde eura koje predstavljaju imovinu tih sveučilišta.

Sve je legalno, izglasao je to u utorak mađarski parlament, pa će tako pod egidom “osiguranja realizacije vitalnih javnih ciljeva” efikasno njima upravljati “bez obzira na to tko je na vlasti”. Tako u ruke tih fundacija, uz nekretnine, dolaze i udjeli u različitim mađarskim tvrtkama.

Kako je rekao Laszlo Palkovics, ministar inovacije i tehnologije, letvica za buduće promjene postavljena je u interesu financijske i pravne stabilnosti. Jasno je da su kritičari Orbánova načina vladanja odmah primijetili da ovakva mjera omogućuje da on sa svojim saveznicima zadrži kontrolu čak i ako jednom izgubi izbore i ne bude na vlasti. Tih je 11 sveučilišta do sada bilo neovisno o politici.

Podsjetimo, prije dvije i pol godine Orbán je iz Budimpešte otjerao Srednjoeuropsko sveučilište koje je osnovao George Soros.

https://www.vecernji.hr/vijesti/orban-11-sveucilista-prenio-na-fundacije-svojih-ljudi-1488305

Dodajte komentar