SR EN

Propali i drugi izbori - Fakultet umetnosti u Nišu i dalje bez novog dekana

Objavljeno: 15. 05. 2021.

 

I ponovljeni izbori za novog dekana niškog Fakulteta umetnosti bili su bezuspešni, te na toj funkciji do daljeg ostaje Suzana Kostić. Naime, skoro dva meseca od prvih izbora propali su i drugi, jer, kako potvrđuje aktuelna dekanica, jedini kandidat za tu poziciju profesor i predsednik Saveta Fakulteta Bojan Živić, nije dobio dovoljno glasova.

Dok su na prvim izborima kandidatkinje bile dve redovne profesorke FU Milena Injac, inače odbornica SNS-a u Skupštini grada Niša i Anđela Danković, čiji je otac MIlovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, na ponovljenim izborima bio je samo jedan kandidat i nijedna od njih dve.

Kandidaturu jeste podnela Milena Injac, ali na sednici Nastavničkog veća nije evidentirana, te je kao jedini za dekana predložen predsednik Saveta Fakulteta Bojan Živić, koji, kako navodi dekanica Kostić, na drugim izborima nije izglasan. Neuspešni i drugi izbori, Kostićeva navodi da kandidat nije imao dovoljno glasova; foto: printskrin FU

Nije, nije imao dovoljan broj glasova. Imali smo samo jednog kandidata, profesora Bojana Živića - navodi kratko Kostićeva.

Uzbunjivač Vladimir Stanimirović koji prati tok tih izbora i objašnjava da je Živić dobio 35 glasova, dok su pravo glasa imala 82 zaposlena na Fakultetu, ističe da većina nije dozvolila da, kako kaže, "nametnuti" kandidat postane novi dekan.

To što je nama važno kao Fakultetu, zaposlenima, to je da smo pokazali da imamo kritičnu masu, da ne dozvolimo da ona izabere bilo koga, mimo Zakona i mimo volje - kaže Stanimirović.

Kada bi mogli da budu novi izbori i ko su mogući kandidati, aktuelna dekanica kaže da nije upućena.

Ne znam, o tome odlučuje Savet kad se pokreću novi izbori, novi izborni proces - ističe ona.

Podsetimo, Suzana Kostić je i dalje dekan Fakulteta umetnosti u Nišu, jer je Savet i pored više zahteva nije smenio, ali joj mandat ističe u oktobru, pa je krajem februara počeo postupak izbora novog dekana.

Na prvim izborima Injac je dobila podršku većine zaposlenih, ali nije imala dovoljno glasova članova Saveta, koji je bio u okrnjenom sastavu, te je prvi izbor za novog dekana bio neuspešan.

Zato što ponovna kandidatura profesorke Injac nije evidentirana, kao i to što je predložen za druge izbore samo jedan kandidat Bojan Živić, nedavno su iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti pozvali Rektorat Univerziteta u Nišu i Ministarstvo prosvete da hitno reaguju na kršenja Zakona o visokom obrazovanju i zloupotrebe funkcije na kojoj je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu odlazeća dekanica Suzana Kostić.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Propali-i-drugi-izbori-Fakulteta-umetnosti-u-Nisu-i-dalje-bez-novog-dekana.sr.html

Dodajte komentar