SR EN

Rektora kragujevačkog univerziteta optužuju da je zaposlio SINA, SNAJU, ĆERKU, ZETA, DVA BRATANCA I KUMINE SINOVE

Objavljeno: 11. 09. 2017.

 

Nebojša Radišić 

Navodne zloupotrebe rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića biće na dnevnom redu Saveta visokog obrazovanja Republike Srbije zakazanom za utorak, a ishod može biti i odluka o smeni zbog optužbi kolekitva univerziteta za nepotizam.

Prema dokumentima do kojih je došao “Blic”, argumente za smenu Arsenijevića sa sadašnje pozicije je grupa profesora i zaposlenih na univerzitetu potkrepila i novim činjenicama.

Naime, Agencija za borbu protiv korupcije je u julu 2015. godine donela rešenje na osnovu kojeg je utvrđeno da je on, tada dekan Medicinskog fakulteta, svog bratanca Miloša A. izabrao za saradnika u nastavi u oblasti hirurgije, a drugog bratanca Petra A. za saradnika u nastavi u oblasti Ginekologija i akušerstvo.

- Interesno je pogodovao povezanim licima i doveo u sumnju poverenje građana u svesno i odgovorno vrđenje javne funkcije - navedeno je u rešenju , zbog čega je Arsenijeviću izrečena mera “javnog objavljivanja odluke o povredi zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije” u Službenom glasniku RS.

U obrazloženju se navodi da je Nebojša Arsenijević sebe doveo u sukob interesa, kada je sinove svog brata pored ostalih kandidata izabrao za stručne saradnike. O svojim odlukama nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, što je bila njegova obaveza.

Međutim, oštre zamerke na njegov rad imaju i profesori i radnici Univerziteta u Kragujevcu. Oni su u junu ove godine dostavili dopis vrhu države, pa čak i predsedniku Aleksandru Vučiću. Razlog je, kako su naveli, “haos, bezakonje, nepotizam, mobing i kršenje zakona koje sprovodi rektor, a bivši direktor Kliničkog centra i dekan Medicinskog fakulteta”.

- Sina je zaposlio na svom predmetu Osnovi onkologije, a snaju kao saradnika u nastavi. Ćerku docentkinju je zaposlio na Filološko-umetničkom fakultetu, a zeta u Univerzitetskoj biblioteci - kaže se u dopisu u kome se rektor naziva “mister nepotizam”.

Rektora zaposleni na fakultetima terete i da je zaposlio članove porodice svoje kume, generalnog sekretara Univerziteta Zorice Avramović, tačnije dva sina. Kao problem ističu i to da je navodno svojevoljno donosio odluke o mesečnim stimulacijama na plate, koje su i do 40 odsto. U dopisu se pominje i pravnica S. I. sekretar na Medicinskom fakultetu, čiju je ćerku i zeta, kako se navodi u dopisu, Arsenijević zaposlio bez prethodno održanog javnog konkursa.

Kolektiv Univerziteta smatra i da je bahatost Nebojše Arsenijevića njegove kolege argumentuju i smenom Lele Vujošević, koja je 20 godina bila sekretar odeljenja SANU na Univerzitetu, bez obrazloženja. Sa radnog mesta načelnika za Ekonomiju i finansije je sklonjena Milka Stojanović posle 16 godina rada.

- Mehanizam poluga vlasti rektora Arsenijevića nije samo u moralnoj odgovornosti i kodeksa profesionalne etike, već i krivične odgovornosti na koju treba hitno reagovati - zaključuje se u pismu dostavljenom vrhu države.

Arsenijević: Ništa nije tačno

- Ja sam od policije nakon provera dobio dokument na osnovu kojeg se vidi da ništa nije tačno od svega što navodi “anonimna grupa intelektualaca”. Službenike zaposlene u administraciji rektorata imam pravo i da nagrađujem i unapređujem, ali i da premeštam i nije me briga šta o tome misli neradničko i dokono javno mnjenje. To što je neko nečija sestra, brat, sin, kćerka, ne sme da ga kvalifikuje, ali ni da ga diskvalifikuje. Pišite šta hoćete, videćemo se na sudu, a proces sa Agencijom za borbu protiv korupcije još nije završen - rekao je za “Blic” Nebojša Arsenijević.

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/mister-nepotizam-rektora-kragujevackog-univerziteta-optuzuju-da-je-zaposlio-sina/v8r82fl

Dodajte komentar