SR EN

Srpska naučnica iz Njujorka: Finale je ogromna čast

Objavljeno: 04. 05. 2021.

 Srpsko-američka naučnica Gordana Vunjak-Novaković izjavila je danas da joj je ogromna čast što je ušla u finale za nagradu Evropske agencije za pronalazače, i to zbog novog pristupa koji omogućava da se pacijentima regenerišu kosti, srce i pluća.

„Nagrada je za životno delo, i nominovana sam za novi pristup inženjerstvu humanih tkiva koji omogućava da regenerišemo kosti, srce i pluća koristeći matične ćelije pacijenta”, rekla je Vunjak-Novaković za Tanjug.

Dodala je da joj je neverovatno drago što je u konkurenciji za tu prestižnu nagradu kao srpsko-američki naučnik i inovator.

Evropski zavod za patente objavio je danas da je Vunjak-Novaković jedna od 15 naučnika izabranih u finale Evropske nagrade za pronalazače, i to za inovativni doprinos u biomedicini, koji između ostalog, otvara vrata regenerativnoj medicini. Kandidovana je za „Životno delo”, sa još dva nemačka naučnika.

Dobitnici će biti poznati 17. juna.

Rad profesorke Univerziteta Kolumbija u Njujorku, članice SANU i prve Srpkinje i žene koja je postala članica Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštećenog tkiva.

Trenutno istražuje i da li bi ova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena usled kovid-19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul koji izlučuju matične ćelije.

Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini.

Gordana Vunjak-Novaković (73) citirana je više od 53.400 puta, a pokrenula je pronalaženje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju ćelija što je dovelo do revolucionarnog postignuća u kultivaciji tkiva za primenu u regenerativnoj medicini.

Dve decenije bavi se istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao ju je 2020. Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena. Kreativni je ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić.

https://www.politika.rs/sr/clanak/478219/Srpska-naucnica-iz-Njujorka-Finale-je-ogromna-cast

Dodajte komentar